Συνολικές προβολές σελίδας

23 Νοεμβρίου 2012

Γεντί Κουλέ-Επταπύργιο 1

Το αμυντικό συγκρότημα του Επταπυργίου είναι έργο της εποχής των Παλαιολόγων, και χτίστηκε στο σημείο όπου προϋπήρχε φρούριο του 9ου αιώνα.
Ο μεσαίος πύργος της εισόδου κατασκευάστηκε το 1431 από τον Τσαούς Μπέη, πρώτο διοικητή της Θεσσαλονίκης μετά της άλωσή της.
Χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή από το τέλος του 19ου αι. ως το 1989.
Αναστηλώνεται.






















Επταπύργιο
Το αυτοτελές φρούριο του Επταπυργίου, υπήρξε διαχρονικά η ακρόπολη της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αποτελούσε τον ύστατο προμαχώνα άμυνας, επειδή ολόκληρη η ακρόπολη φιλοξενούσε τόσο το Επταπύργιο, όσο και ένα αυτοτελές σύστημα πύργων, πυλών και τειχών που διέθετε και έναν οικιστικό ιστό. Γι΄αυτό και στις πηγές, οι κάτοικοι της Ακρόπολης λέγονται «κουλαϊτες», σε αντίθεση με τους πολίτες της κάτω πόλης, τους «Βουργεσίους». Το Επταπύργιο συντηρήθηκε από τους πρώτους Οθωμανούς, μετά την άλωση της πόλης το 1430 αλλά απόκτησε μια φοβερή φήμη όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ως φυλακή. Πρόκειται για τις διαβόητες φυλακές του Γεντί Κουλέ, όπου έγιναν τόπος εγκλεισμού, μαρτυρίου και μεγάλης λαϊκής παράδοσης, σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα. Σήμερα, ο τόπος έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί.
Πηγή:http://www.anoiktomouseio.gr



Για δείτε!!!!
http://littleplanet.gr/360/eptapyrgio.html

























2 σχόλια:

Christina είπε...

Της φυλακής τα σίδερα, ήταν για τους λεβέντες...

Σοφιάννα είπε...

Τώρα είναι για όλους...Εξέλιξη φοβερή ε;