Συνολικές προβολές σελίδας

29 Οκτωβρίου 2011

Αρέθουσα - Χαλκίδα

Η Αρέθουσα
είναι νύμφη των πηγών και των δασών συνοδός της Θεάς Άρτεμης, θυγατέρα του Νηρέα (εξ ου Νηρηίδα νύμφη) και της Δωρίδας.
Αυτήν αγάπησε ο ποτάμιος θεός Αλφειός τον οποίο για να αποφύγει η Αρέθουσα διαπέρασε τη μεταξύ Πελοποννήσου και Σικελίας θάλασσα και φθάνοντας στη παρά τις Συρακούσες νήσο Ορτυγία μεταμορφώθηκε από την Άρτεμη σε "πηγή" πλούσια σε γάργαρο νερό.





Τότε ο Αλφειός μεταμορφώθηκε σε ισχυρό υποθαλάσσιο ποταμό (θαλάσσιο ρεύμα) την ορμητικότητα του οποίου δεν μπόρεσε να εμποδίσει ούτε ο Αδρίας (Αδριατικό πέλαγος) ώστε να ενώσει τα ύδατα του με εκείνα της πηγής της Αρέθουσας. (Αρχαιοελληνική συνειρμική ιδεατή ανθρωπόμορφη παράδοση της "ένωσης" των γλυκέων υδάτων ποταμών και πηγών που ρέουν στη θάλασσα (δια της Μεσογείου).



Η λέξη Αρέθουσα είναι το θηλυκό της μετοχής του ρήματος αρέθω, που σημαίνει την πηγή που αναβλύζει με πολύ νερό. Χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους σαν όνομα πηγών, πόλεων και μιας νύμφης της μυθολογίας, σε τοποθεσίες της Ελλάδος και της Μεγάλης Ελλάδος στην νότιο Ιταλία. Το όνομα συναπτόμενο ετυμολογικά με το ρήμα άρδω που έφεραν πηγές της Βοιωτία ς και της αρχαίας Μυγδονικής Αρέθουσας σημαίνει ενεργώ άρδευση, ποτίζω γη, ανθρώπους, ζώα, πίνω, διατηρώ σε κατάσταση δροσερή, ρουφώ και θεραπεύω.




Ιστορία «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» Χαλκίδος




Καθαρά βιομηχανική περιοχή στη Χαλκίδα ήταν αυτή του Αγίου Στεφάνου, στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκεί υπήρχε μεταξύ άλλων επιχειρήσεων και το οινοπνευματοποιείο «ΑΡΕΘΟΥΣΑ», το οποίο κτίστηκε το 1882 και ανήκε στους αδελφούς Ζάχου από την Κάρυστο. Το κτίριο έχει εμβαδό 1.380 τ.μ., ενώ το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται είναι 7.5 στρέμματα. Ωστόσο η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» δε λειτούργησε πολλά χρόνια, αφού ήταν η περίοδος που οι αμπελώνες της περιοχής είχαν προσβληθεί από αρρώστιες. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει το εργοστάσιο. Το 1924, το εργοστάσιο στέγασε ένα τμήμα από τους πρόσφυγες της Μ.Ασίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Ιταλοί μετέτρεψαν το εργοστάσιο σε στάβλο. Κατόπιν, αγοράστηκε απ’ την «Οινοπνευματοποιεία Πειραιώς» και ξαναλειτούργησε.

Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά το 1980. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλο το κτίριο είναι κατασκευασμένο από τούβλο πορσελάνης με παρεμβολές σιδερένιων στηριγμάτων (σε σχήμα 5) για να αυξηθεί το όριο αντοχής του κτιρίου. Στην κεντρική τριώροφη σάλα ξεχωρίζουν ακόμα τα κεφαλαία γράμματα της επιγραφής: ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΑΡΕΘΟΥΣΑ – ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟ. Να σημειωθεί, ότι στην ίδια περιοχή κτίστηκε το 1912 το πυρηνελαιουργείο του Κιαπέκου – Καράκωστα, ενώ υπήρχε επίσης το πυρηνελαιουργείο του Γεωργιάδη και το ρετσινάδικο του Κόντη.



Πηγές:

- Ευβοϊκός Πολιτισμός

- Εστία της Γνώσης

- Ελευθεροτυπία
www.eviaportal.gr/content.asp?...
 



Το φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αρέθουσα,
 
 ένα πανέμορφο παλιό εργοστάσιο της Χαλκίδας

ήθελα πολύ καιρό να το πραγματοποιήσω.

Τώρα έχω πλόυσιο υλικό και με χαρά σας το παρουσιάζω

ελπίζοντας να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να αξιοποιήσουν κάποτε

αυτόν τον πραγματικά γοητευτικό χώρο....









































Σοφιάννα Αγγελοπούλου.




2 σχόλια:

Christina είπε...

Για τους υπευθύνους, δεν ξέρω, δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά μάλλον ανεύθυνοι είναι...
Τουλάχιστον θα ευαισθητοποιηθούμε και θα μορφωθούμς εμείς, κάτι είναι κι αυτό,ε;
Ωραιότατες οι φωτο!

Σοφιάννα είπε...

Είναι ένα υπέροχο κτήριο Χριστίνα μου, αυτό αν γινόταν πολιτιστικό κέντρο, πολυχώρος τεχνών θα ήταν το κάτι άλλο.....Και στέκει πολύ περήφανο βρε παιδί μου, σα να φωνάζει.."κάντε κάτι"....