Συνολικές προβολές σελίδας

28 Οκτωβρίου 2011

Αρχαία Ερέτρια Νο 3

Οι εκπλήξεις στην Ερέτρια δεν τελειώνουν...υπάρχει η βιοτεχνική περιοχή, το Σεβαστείον, οι οικίες με τα μωσαϊκά,άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στο κάτω μέρος της Ακρόπολης....










• Η οικία με τα μωσαϊκά. Εντυπωσιακή οικία, κατασκευασμένη το 370 π.Χ. Στο μωσαϊκό της δάπεδο παρατηρούμε παραστάσεις Νηρηίδας, μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Λεφυτών και Σφιγγών. Αναστηλώθηκε κατά το έτος 1990.


 




                                          Μωσαϊκό δάπεδο με Νηρηίδα σε Ιππόκαμπο, 370 π.Χ.

                                  Μωσαϊκό δάπεδο με μάχη Αριμασπών και Γυπών, 370 π.Χ.

















                                 Μωσαϊκό δάπεδο με παράσταση Σφιγγών και Λεφυτών, 370 π.Χ.



Το αρχαίο Θέατρο χωρίς χόρτα!!!!!

• Το αρχαίο θέατρο. Βρίσκεται δυτικά της πόλης, κάτω από την αρχαία ακρόπολη. Κατασκευάστηκε πιθανότατα τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του τον 4ο π.Χ. αιώνα. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι δε λαξεύτηκε στην πλαγιά του λόφου, αλλά κατασκευάστηκε με επιχωμάτωση σε τεχνητό λόφο. Είναι χωρητικότητας 6.300 θέσεων και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου, στην Αθήνα.





Η Ερέτρια είναι σημαντικό φυσικό λιμάνι της Εύβοιας με πολύ πλούσια ιστορία. Η αρχαία Ερέτρια υπήρξε σημαντική πόλη και κατοικήθηκε από την Γεωμετρική ως την Παλαιοχριστιανική εποχή.




Η Ερέτρια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για διασκέδαση των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της. Στον όμορφο παραλιακό της πεζόδρομο βρίσκει κανείς, νεανικά μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, γραφικά ουζερί αλλά και κρεπερί και πιτσαρίες και στα περίχωρά της υπάρχουν πολλές ταβέρνες. Αλλά υπάρχουν και χώροι άθλησης, πεζοπορίας, γυμναστήρια, όμορφες παραλίες ελεύθερες ή σε πανέμορφα ξενοδοχεία.



Κοντά στην Ερέτρια στην Αμάρυνθο μπορείτε να περπατήσετε στη μεγάλη προκυμαία και να ανεβείτε στον λόφο Παλιχώρια, για να γνωρίσετε τις βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.



Σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι:



Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας.
Η αρχική κατασκευή ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. και κατά την διάρκεια του 4ου αιώνα σημειώνεται μεγάλη ακμή. Καταστράφηκε το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους και ανακατεσκευάστηκε με πιο ευτελή υλικά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μνημείο το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Δυστυχώς τα περισσότερα εδώλια του έχουν κλαπεί. Ανασκάφηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και η αναστήλωσή του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.



Μεσαιωνικός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα.



Το Μουσείο. Το Μουσείο της Ερέτριας χτίστηκε το 1960. Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από το Λευκαντί, την Αμάρυνθο, τη Μαγούλα και την Ερέτρια. Στο Μουσείο διοργανώνονται κατά περιόδους εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.



Η Αρχαία Θόλος. Κυκλικό οικοδόμημα που ανεγέρθηκε αρχικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.



Η «Οικία των Ψηφιδωτών».
Οικία η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. με μωσαϊκό δάπεδο με παραστάσεις της με παραστάσεις Νηρηϊδος σε Ιππόκαμπο , μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών.



Ο ναός του Απόλλωνα Δαφνηφόρου.
Στον χώρο του ιερού του Απόλλωνος Δαφνηφόρου στην Ερέτρια αποκαλύφθηκαν τα λείψανα διαφόρων φάσεων της λειτουργίας του (ο πρώτος εκατόμπεδος αψιδωτός ναός κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, πάνω σ' αυτόν ένας περίπτερος ιωνικός στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και ο τρίτος, επίσης περίπτερος, αλλά δωρικός στα τέλη του ίδιου αιώνα, που καταστράφηκε κατά την περσική εισβολή τον 490 π.Χ.).



Το πευκόφυτο νησί των Ονείρων με τουριστικές εγκαταστάσεις



Το σπίτι του Κανάρη

Ο Κανάρης έκτισε το 1847 το σπίτι του στην Ερέτρια.

Είναι ένα διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στο οποίο κατοίκησε έως το 1864, τότε που έγινε για δεύτερη φορά, πρωθυπουργός και αντιβασιλιάς της χώρας.Το οικοδόμημα αυτό σώζεται μέχρι σήμερα, ανήκει σε ιδιώτη και γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο της Ερέτριας να περιέλθει στην πολιτιστική του κληρονομιά και να αναλάβει την συντήρησή του.

Πηγή: dimos-eretrias.gr




2 σχόλια:

Christina είπε...

Μα και τα στοιχεία σου νεν τελειώνουν!Πολύ καλή δουλειά!

Σοφιάννα είπε...

Αχ, σ' ευχαριστώ που παρακολουθείς, στο Νο 4 θα τελειώσω...άντε με το καλό....