Συνολικές προβολές σελίδας

28 Οκτωβρίου 2011

Αρχαία Ερέτρια Νο 2

Τα εκθέματα που θα συνεχίσω να παρουσιάζω είναι από την έκθεση που έγινε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο και παρουσίαζε με εξαιρετικό τρόπο τα ευρήματα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ερέτρια.Η έκθεση μετά περιόδευσε και στην Ελβετία.
Πολλά από τα εκθέματα ήταν από τη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ερέτριας.

























Την ιστορία της αρχαίας Ερέτριας από την ίδρυσή της ως την ύστερη αρχαιότητα παρουσιάζει μέσα από ευρήματα ανασκαφών, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, μακέτες και προβολές βίντεο η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 26 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη» είναι ο τίτλος της και στόχος της να δώσει μια ζωντανή και πρωτότυπη εικόνα της ζωής των ανθρώπων σε αυτήν.


Επτά ελληνικά μουσεία καθώς και τα Μουζέι Καπιτολίνι συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 437 αρχαία αντικείμενα.

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται η πρώτη κατοίκηση της πόλης, η ακμή της στους γεωμετρικούς χρόνους, το εμπόριο και οι σχέσεις με το εξωτερικό, οι αποικίες (Μένδη, Μεθώνη, Δικαία, Πιθηκούσες, Κύμη, Ζάγκλη), καθώς και η ανάπτυξη της αλφαβητικής γραφής. Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται σε θέματα της καθημερινής ζωής με τα δημόσια κτίρια αλλά και τις πολυτελείς ιδιωτικές οικίες, στη λει τουργία της αγοράς, των στοών και των γυμνασίων, αλλά και στον ιδιωτικό βίο.

Ιδιαίτερη ενότητα συγκροτούν οι λατρείες και τα ιερά της Ερέτριας- πολιούχος θεός της ήταν ο Απόλλων Δαφνηφόρος-, ενώ η τελευταία ενότητα θίγει θέματα του θανάτου και της μεταθανάτιας ζωής μέσα από την παρουσίαση νεκροπόλεων, ταφών και κτερισμάτων. Ανάμεσά τους, χρυσά διαδήματα και άλλα κοσμήματα με τα οποία στόλιζαν τον νεκρό πριν από την ταφή, όπλα, εξαιρετικά ζωγραφισμένες λήκυθοι και χάλκινα κάτοπτρα.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή η οποία ανασκάπτει και μελετά τα κατάλοιπα της αρχαίας Ερέτριας στην Εύβοια. Μετά την ολοκλήρωσή της, στις 25 Αυγούστου, θα παρουσιασθεί στη Συλλογή Ludwig της Βασιλείας (από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Ιανουάριο του 2011).
Πηγή:http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=323014









Ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες από την έκθεση που εικονίζουν το αρχαίο θέατρο και τη θέα της πόλης από την ακρόπολη....


Δεν υπάρχουν σχόλια: