Συνολικές προβολές σελίδας

15 Ιανουαρίου 2015

Φρούρια Κέρκυρας



ΠΑΛΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού. Η ιστορία του φρουρίου ταυτίζεται ως ένα βαθμό με την ιστορική διαδρομή του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις διπλές κορυφές του φρουρίου, πήρε αρχικά η πόλη την ονομασία Κορφού και μετέπειτα όλο το νησί.
Οι πρώτες οχυρώσεις του χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα, ενώ τη σημερινή του μορφή την απέκτησε την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι ισχυρές του οχυρώσεις άντεξαν την πολιορκία των Τούρκων και τους κράτησαν μακριά από το νησί. Μάλιστα μετά την πολιορκία του 1537, οι Ενετοί για 42 ολόκληρα χρόνια (1546 – 1588), ενίσχυαν τις οχυρώσεις του φρουρίου κάνοντάς το απόρθητο και δίνοντάς του την εντυπωσιακή σημερινή του μορφή.
Η περιτείχιση του Φρουρίου έχει τρία διαφορετικά επίπεδα: το ψηλότερο, που περιλαμβάνει τους δύο βράχους, το μεσαίο με το μέτωπο προς την πλατεία Σπιανάδα και τους πρόποδες του Πύργου της Θάλασσας, και το χαμηλότερο που περιβάλλει το ακρωτήριο Καποσίδερο.
Το φρούριο επικοινωνεί με την πόλη μέσω μιας σιδερένιας γέφυρας μήκους 60 μ. Αυτή αντικατέστησε την παλιά κινητή γέφυρα που ένωνε το φρούριο με τη πόλη και βρίσκονταν πάνω από τη θαλάσσια τάφρο (contra fossa). Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η μεγαλοπρεπής είσοδος, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη καθώς διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση η παλιά ξύλινη πόρτα, με τις σχισμές που περνούσαν οι αλυσίδες για την ανάρτηση της κινητής γέφυρας.
Μέσα στα Παλαιό φρούριο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα αγγλικό κτίσμα ιδιότυπης αρχιτεκτονικής, που ξεχωρίζει για τις δωρικές του κολώνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από εδώ ξεκινά η περιφορά των επιταφίων τη μεγάλη Παρασκευή. Ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου είναι ο πρώτος που βγαίνει στη βγαίνει στη πόλη.
Εκτός από ιστορικό – αρχαιολογικό ενδιαφέρον το φρούριο προσφέρετε και για περιπάτους. Η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική. Θα δείτε πανοραμικά όλη τη παλιά πόλη και θα βγάλετε μερικές από τις ωραιότερες φωτογραφίες από τις διακοπές σας.

ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Το Νέο Φρούριο ή το Φρούριο του Αγίου Μάρκου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το δεύτερο σημαντικό οχυρό της πόλης. Κτίστηκε από τους Ενετούς το χρονικό διάστημα 1572 με 1645, λίγο μετά τη δεύτερη πολιορκία των Τούρκων. Τα οχυρωματικά έργα συμπλήρωσαν οι Γάλλοι και μετά οι Άγγλοι.
Βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Μάρκου και προστάτευε τη πόλη από τη δυτική πλευρά, ενώ έχει θέα και προς το παλαιό λιμάνι.
Αποτελείται από δυο δίδυμους προμαχώνες και θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν οι δυο πύλες του που σώζονται σχεδόν ανέπαφες και φέρουν ακόμη και σήμερα το έμβλημα της Γαληνοτάτης, δηλαδή το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Το Νέο Φρούριο, εκτός από τον αμυντικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της Ενετοκρατίας και στα μετέπειτα ταραγμένα χρόνια προστατεύοντας επιτυχώς σε πολλές περιπτώσεις τους κατοίκους, έπαιξε και σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε ασφαλές κρησφύγετο για τους κατοίκους, καθώς οι στοές του χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγια.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Κέρκυρας.


Πηγή:Holiday.g











Από τα υπέροχα Φρούρια της πόλης της Κέρκυρας.



Διαγραφή
Νέο Φρούριο





 















 


































Δεν υπάρχουν σχόλια: