Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

Αρχαίο θέατρο και Βουλευτήριο Ορχομενού Αρκαδίας








Αρκαδικός Ορχομενός

Όποιος δεν έχει δει το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Αρκαδίας πραγματικά θα έλεγα πως δεν έχει δει τίποτα.Δεν είναι υπερβολή αλλά η θέα προς τον κάμπο της Κανδήλας αλλά και των γύρω βουνών είναι μοναδική.

Ο Ορχομενός γιός του Λυκάονα θεωρείται ο ιδρυτής του Ορχομενού που μαζί με τον αδελφό του Νύκτιμο βασίλεψαν για πολλά χρόνια .Να τι αναφέρει ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του "Ορχομενός δε εγενετο οικιστης Μεθυδριου καλουμενης και Ορχομενιων"

Ο Ορχομενός θεωρείται η πόλη των βασιλέων που από εδώ ξεκίνησαν να ηγεμονεύσουν σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.Συμμετείχαν ενεργά στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας 60 πλοία και πολεμιστές.
Η περίοδος της ακμής ήταν ο 5ος αιώνας π.Χ.
Ο ορχομενός όπως και άλλες ελληνικές πόλεις υπέφερε κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου.

Μια ολόκληρη πολιτεία χτισμένη σε καταπληκτική τοποθεσία ελέγχου του κάμπου της Κανδήλας και Λεβιδίου.Εντυπωσιακή η τοποθεσία δημιουργίας της πόλης αλλά εντυπωσακότερο όλων το αρχαίο θέατρο το οποίο κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.χ.
Εκτός από το θέτρο σώζωνται η αγορά το βουλευτήριο και ο ναός της Μεσοπολίτιδας Αρτέμιδας.

Τέλος πρέπει να αναφέρω τη φράση που χρησιμοποιεί ο όμηρος για τον Ορχομενό δηλαδή Πολύμηλο που σημαίνει περιοχή με πολλά πρόβατα.

Λοιπόν τώρα για να δούμε πως θα φτάσουμε ως εκεί γιατί στην Ελλάδα πρέπει να είσαι ο Ιντιάνα Τζόουνς για να βρείς απλά ελληνικά πράγματα.Η αρχαιοελληνική ομορφιά είναι κρυμένη είναι θαμένη λες και ντρεπόμαστε για αυτή.Αν πάμε όμως ως τον αρχαίο Ορχομενό και σταθούμε στο όμορφο θέατρο ότι εθνικότητα κι ότι θρησκεία να είμαστε θα μείνουμε έκθαμποι και θα προσκυνήσουμε το μεγαλείο της αχαίοελληνικής δημιουργίας,ευρυματικότητας.

Aπο το Λεβίδι Αρκαδίας στρίβουμε προς Κανδήλα.Μετά από λίγα χλμ στο αριστερά μας θα συναντήσουμε μια ταλαίπωρη ξεφτισμένη πινακίδα που μας πληροφορεί πως παραπάνω είναι ο Ορχομενός.Ακολουθούμε το δρόμο και παρκάρουμε στην εκκλησία.Από εδώ ξεκινάει χωματόδρομος που σε 20 περίπου λεπτά θα μας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο.Θα μας βγάλει μπροστά στο αρχαίο θέατρο
Πίσω από το θέατρο υπάρχει ο αρχαίος Ορχομενός.

8848m.wordpress.com/.../orxome/








To τείχος στον Ορχομενό


Δεν υπάρχουν σχόλια: