Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

Θορικός Λαυρίου



Βήματα χαραγμένα πάνω στην πέτρα....

Αρχαιολογικός χώρος Θορικού στο Λαύριο

Στα βόρεια της πόλης του Λαυρίου βρίσκεται η περιοχή του Θορικού με προεξάρχοντες τους μαστούς της Αφροδίτης, τις δύο κορυφές των λόφων του. Ιδιαίτερα αυτός που βλέπει προς νότον, το Βελατούρι, φαντάζει ηγεμονικός. Κάτω εκτείνεται η πεδιάδα με τις πανάρχαιες ιερές ελιές και δίπλα προς τα ανατολικά η θάλασσα.


Ν' ακούς τον παλμό των εποχών στους οικισμούς της πρωτοελλαδικής , μεσοελλαδικής, υστεροελλαδικής, γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, να αισθάνεσαι δίπλα σου την καυτή ανάσα των δούλων στις στοές και στα εργαστήρια, να νιώθεις την έκσταση και την κάθαρση στις δραματικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο, τη μυσταγωγία στο ναό της Δήμητρας και της Κόρης στην πεδιάδα του Θορικού.


Η Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή που πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες απ' το 1963 και συνέχεια για πολλά χρόνια έχει συμπεράνει ότι η αυτή της ανθρώπινης παρουσίας αρχίζει στην κορυφή του λόφου Βελατούρι, που είχε κατοικηθεί απ' τα μέσα της νεολιθικής εποχής 4.500 π.Χ.





Η εκμετάλλευση των μεταλλείων αργυρούχου μολύβδου πρωτοξεκίνησε στη Λαυρεωτική, εδώ στο Θορικό. Το μετάλλευμα βρίσκεται στη Λαυρεωτική στις επαφές του σχιστόλιθου και του μαρμάρου κι αυτό επαναλαμβάνεται σε τρία στρώματα προς τα κάτω. Στο Βελατούρι, στον Θορικό περνάει η πρώτη επαφή, ο μεταλλοφόρος ορίζοντας είναι ορατός γιατί βρίσκεται στην επιφάνεια, αυτόν φυσικά εκμεταλλεύθηκαν οι πρώτοι σκαπανείς της εποχής των μετάλλων.


Αρχαίο Θέατρο


Η Βελγική Αποστολή 30 μέτρα περίπου δυτικά του θεάτρου ανακάλυψε μία στοά η οποία είχε ανοιχθεί από το 3.000 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα. Κοντά στην είσοδο, στο βράχο είναι χαραγμένος ο χάρτης της στοάς με τις στροφές της.

Πηγη:Δήμος Λαυρεωτικής

Είσοδος λατομείων


Στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Ακολουθήστε τον δρόμου Σουνίου – Λαυρίου. Πριν το Λαύριο στρίψτε αριστερά προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Διακόσια μέτρα από τη στροφή υπάρχει στα αριστερά σας ένας χωματόδρομος. Είναι η είσοδος του Θεάτρου. Είναι από τα παλαιότερα αρχαία θέατρα, κατασκευασμένο τη χρυσή εποχή του 5ου αιώνα, όταν η περιοχή παρήγαγε ασήμι από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Ο βωμός δεν βρίσκεται στο κέντρο της ορχήστρας αλλά στην άκρη του, κοντά στο ναό του Διονύσου. Διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση ένα μεγάλο μέρος των κερκίδων. Το σχήμα του Θεάτρου θυμίζει περισσότερο στάδιο.

Πηγή:teras.gr


Αρχαίο πλυντήριο αναστηλωμένο


Ο Θορικός είναι το αρχαιότερο και σπουδαιότερο μεταλλευτικό και μεταλλουργικό κέντρο του κόσμου του Αιγαίου. Η θάλασσα είχε γίνει γέφυρα επικοινωνίας γιατί όπως γράφει ο βραβευμένος με το Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης εκφράζοντας διαχρονικά την Ελληνική στάση προς στο Αιγαίο πέλαγος "η θάλασσα μοιάζει για μας τους Έλληνες με μια δεύτερη γη που πρέπει να καλλιεργηθεί, σαν να είναι κήπος. Και τούτο γιατί είναι για μας κάτι τόσο οικείο όπως ένας κήπος και μας συντροφεύει όπου κι αν πηγαίνουμε".

Πηγή:Δήμος Λαυρεωτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: