Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

Θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας

Το Θέατρο στον Αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού Βοιωτίας


Το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού

Το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού βρίσκεται στη μικρή πλαγιά μεταξύ του θολωτού τάφου και της βυζαντινής εκκλησίας του Σκριπούς.
Πρόκειται για ένα μικρό θέατρο, κτισμένο στη φυσική πλαγιά.
Η κατασκευή του τοποθετείται χρονολογικά στα τέλη του 4ου αι. π. Χ., δηλαδή στις αρχές της ελληνιστικής περιόδουΤο κοίλο του θεάτρου είναι προσανατολισμένο προς την ανατολή, είχε τουλάχιστον δώδεκα σειρές εδωλίων κατασκευασμένων από πωρόλιθο και ήταν ενιαίο, δίχως διάζωμα. Οι κλίμακες μεταξύ των εδωλίων ήταν κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο.
Γύρω από την ορχήστρα διατηρούνται τα έδρανα της προεδρίας που έφεραν ανάγλυφο διάκοσμο και ερεισίνωτο.

Το συγκρότημα της σκηνής δεν έχει ανασκαφεί. Εδώ διακρίνονται ελάχιστα λείψανα. Το προσκήνιο έφερε κιονοστοιχία δωρικών ημικιόνων στη πρόσοψη και σύμφωνα με επιγραφή ήταν αφιερωμένο στις Χάριτες.

Το κυρίως σκηνικό οικοδόμημα είχε αρχικά θυρώματα στη πρόσοψή του. Αργότερα, στη ρωμαϊκή περίοδο, κατασκευάστηκε με αρχαιότερο οικοδομικό υλικό ένα υπερυψωμένο κτιστό λογείο. Την ίδια εποχή το σκηνικό οικοδόμημα απέκτησε μνημειώδη πρόσοψη.

Στο θέατρο αυτό διεξάγονταν τα Χαριτήσια, μουσικοί, θεατρικοί, ρητορικοί και ποιητικοί αγώνες προς τιμή των Χαρίτων.
Οι Χάριτες ήταν από τις σημαντικότερες θεότητες του Ορχομενού.

Πηγή:STRABON.
Αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού Βοιωτίας

Ορχομενός Βοιωτίας - Ιστορία

Υπάρχουν πολυάριθμες μυθολογικές αναφορές για τον Ορχομενό. Ο σημαντικότερος μυθικός κύκλος ξεκινάει από τον βασιλιά Αθάμα που είχε παιδιά τον Φρίξο και την Έλλη. Με τον Ορχομενό επομένως συνδέεται ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρματος και της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Ο Ορχομενός φαίνεται να κατοικήθηκε από την νεολιθική περίοδο, γύρω στο 6000 π.χ. Μεγάλη ακμή όμως γνώρισε την πρώιμη Μηκυναϊκή περίοδο μεταξύ 2.000 και 1.200 π.Χ. όταν κατοικήθηκε από ένα αρχαιοελληνικό φύλλο τους Μινύες. Την περίοδο εκείνη η περιοχή γνώρισε μεγάλη ακμή. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανάπτυξης της κοινωνίας των Μινυών είναι τα αποστραγγιστικά έργα που έγιναν τότε, για την πρώτη αποξήρανση της Κωπαΐδας.

Ο Ορχομενός παρακμάζει με την εισβολή του αρχαίου λαού των Βοιωτών στην περιοχή της Βοιωτίας. Οι Βοιωτοί με αφετηρία την Θήβα σταδιακά κατέλαβαν όλη σχεδόν την περιοχή της σημερινής Βοιωτίας. Ο Ορχομενός από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά, υπό την κυριαρχία των Βοιωτών αποτέλεσε μία σημαντική πόλη του κοινού των Βοιωτών. Χωρίς να διαδραματίσει κάποιο σπουδαίο ρόλο στην υπόλοιπη αρχαία περίοδο, άντεξε μέχρι τον 4ο αιώνα, οπότε και ακολούθησε την παρακμή ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: