Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Αρχαιολογικό μουσείο ΜΑΡΑΘΩΝΑ Μεσόγεια Αττικής.


Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Nick The Greek στις 15 Φεβρουάριος 2010:Φωτογραφίες από το μουσείο του Μαραθώνα και αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής που φωτογράφισα, κατά την φωτογραφική εξόρμηση που διοργάνωσε η φίλη και μέλος ΑΦΑΙΑ (Σοφιάννα).




Απάντηση από τον/την Σοφιάννα Αγγελοπούλου στις 16 Φεβρουάριος 2010

Μαραθώνας

Ο Μαραθώνας είναι μια ιστορική περιοχή της Αττικής, η οποία έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε τον Τύμβο του Μαραθώνα, ένα αρχαιολογικό μνημείο που κτίστηκε προς τιμή των Αθηναίων που έχασαν τη ζωή τους στο 490 π.Χ. στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα. Θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμούντα, τη λίμνη του Μαραθώνα και το φράγμα που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή.

Η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό οδοιπορικό στο χθες και το σήμερα της Αττικής, καθώς θα δείτε ιστορικά μνημεία και φυσικές καλλονές που χαρακτηρίζουν την μακραίωνη ιστορία της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Ο Μαραθώνας βρίσκεται στην βορειοανατολική Αττική, σε απόσταση 42 χμ. από την Αθήνα. Ο δρόμος περνά μέσα από περιβόλια, αμπελώνες, ελαιώνες, κατάφυτες βουνοπλαγιές που εντυπωσιάζουν κάθε ταξιδιώτη. Μερικές από τις κρυφές ομορφιές της Αττικής αποκαλύπτονται μπροστά σας. Θα συναντήσετε υπέροχες παραλίες στις οποίες θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον ήλιο και τα καθαρά νερά. Η δημοφιλέστερη είναι η παραλία του Σχοινιά, η οποία υπήρξε και ολυμπιακό κέντρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αξέχαστη θα σας μείνει η βόλτα στη τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα που κατασκευάστηκε στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη ταχύτητα και επιτυχία (υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 1925 – 1929). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο διακρίνεται για την τεχνική του αρτιότητα και τη ξεχωριστή του γοητεία καθώς είναι επενδεδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ,αναφέραμε η περιοχή του Μαραθώνα έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Εδώ έλαβε χώρα η μάχη η περίφημη μάχη του Μαραθώνα την οποία περιγράφει στα κείμενά του ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν τον Περσικό στρατό και θριάμβευσαν χάρη στην ευφυία του στρατηγού Μιλτιάδη. Αμέσως μετά τη νίκη ένας στρατιώτης ο Φειδιππίδης στάλθηκε στην Αθήνα για να μεταφέρει την είδηση. Έτρεξε από όλο το δρόμο και φτάνοντας στην Αθήνα κατέρρευσε αφού πρόλαβε να πει το: Νενικήκαμεν. Αυτός ήταν και ο πρώτος μαραθωνοδρόμος. Δίπλα στο πεδίο της μάχης στήθηκε ο τύμβος του Μαραθώνα. Ένα μνημείο εις ανάμνηση των 192 Αθηναίων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Κατά την παραμονή σας στο Μαραθώνα αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμούντα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη ραμνός, που είναι το όνομα μιας ποικιλίας θάμνων οι οποίοι καλύπτουν όλη την περιοχή. Στους αρχαίους χρόνους ο Ραμνούς ήταν γνωστός για το λιμάνι και το κάστρο του. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε τα ερείπια δύο ναών: του Μεγάλου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Νέμεση, τη θεά της Θείας Δίκης και ήταν το σημαντικότερο ιερό της συγκεκριμένης θεότητας σε όλη την αρχαία Ελλάδα και του μικρού ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θέτιδα τη θεά της δικαιοσύνης. Και οι δύο ναοί οικοδομήθηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, θα δείτε τα λείψανα του αρχαίου θεάτρου, του φρουρίου και αρκετά ταφικά. Εκτός από τα αξιοθέατα το θαυμασμό σας αξίζει και η υπέροχη θέα προς Ευβοϊκό κόλπο αλλά τις καταπράσινες εκτάσεις της γύρω περιοχής.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα. Είναι ένα μικρό μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από γειτονικές πόλεις και προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, οι επιτύμβιες στήλες και οι αναθηματικές επιγραφές των ιερών του Μαραθώνα.

Πηγή:Holiday.gr




Μερικές κι από εμένα για τον εμπλουτισμό του θέματος...
Βέβαια θ'ακολουθήσουν κι άλλες αφου ο Μαραθώνας είναι η αγάπη μου...

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με κατάλληλο φωτισμό, πρόσφατα ανακαινισμένο (2004) με υποδομές για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα όπως :

Νεολιθική κεραμική απο το Σπήλαιο του Πανός

Πρωτοκυκλαδική κεραμική απο το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στη θέση Τσέπι - Μαραθώνα.

Κεραμική Γεωμετρικών έως Κλασικών χρόνων απο το Μαραθώνα και την ευρύτερη περιοχή.

Τμήματα απο το Τρόπαιο της Μάχης Μαραθώνα

Επιτύμβια ανάγλυφα της περιοχής Μαραθώνα (4ος αιώνας π.Χ) και των Ρωμαϊκών Χρόνων.

Αναθηματικές επιγραφές του Μαραθώνα

Ανάγλυφα πορτρέτα και επιγραφές της οικίας του Ηρώδη Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ)

Αγάλματα και αρχιτεκτονικά τμήματα του μοναδικού για την Αττική Αιγυπτιακού Ιερού της Μπρεξίζας (2ος αιώνας μ.Χ)

Δίπλα ακριβώς απο το χώρο του Μουσείου βρίσκεται και προστατεύεται (απο τις καιρικές συνθήκες) με νέο υπερσύγχρονο στέγαστρο (2004) το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο (2000 π.Χ - 1500 π.Χ) που περιλαμβάνει μια συστάδα απο τρείς Ταφικούς Τύμβους.

Σε απόσταση 150 μέτρων εντός του περιφραγμένου χώρου του Μουσείου Μαραθώνα βρίσκεται ο λεγόμενος "Τύμβος των Πλαταιέων" Τύμβος όπου βρίσκονται 11 ταφές ανδρών απο την περίοδο της μεγάλης μάχης.

Το Μουσείο Μαραθώνα απέχει 5 χλμ απο την πόλη του Μαραθώνα , 20 χλμ απο το λιμάνι της Ραφήνας, 25 χλμ απο το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 42 χλμ απο το κέντρο της Αθήνας.

Το Μουσείο Μαραθώνα λειτουργεί απο 08:30 έως 15:00 κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας που παραμένει κλειστό.Με το εισιτήριο εισόδου του Μουσείου μπορείτε να επισκευθείτε και όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία του Δήμου Μαραθώνα την ίδια ημέρα.

Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρω / μειωμένο 2 ευρω / ελέυθερη είσοδος για μαθητές και φοιτητές αλλοδαπής - επισκέπτες ανω των 65 ετών και πολύτεκνους.

Τηλέφωνο και φαξ Μουσείου Μαραθώνα : 22940 55155

Το Μουσείο Μαραθώνα διαχειρίζεται η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού

Λίγα λόγια για τον ευεργέτη Ευγένιο Παναγόπουλο 1916-1995.

Έφεδρος Ανθυποπλοίαρχος και Πρώτος Μηχανικός της Κορβέτας ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του Πολεμικού μας Ναυτικού το 1944.

Ο Ευγένιος Παναγόπουλος γεννήθηκε και έζησε στην Ελλάδα μέχρι την αποφοίτησή του απο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Συμπλήρωνε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου τον βρήκε η 28η Οκτωβρίου 1940. Αμέσως επιζήτησε να καταταγεί ως εθελοντής στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και επειδή αυτό δεν ήταν τότε πρακτικώς εφικτό, υπηρέτησε στις Αγγλικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 1942, οπότε μετετάγει στο Πολεμικό μας Ναυτικό, στο οποίο υπηρέτησε ως Αξιωμαικός σε μάχημα πλοία μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας. Μεταπολεμικώς σταδιοδρόμησε επιτυχώς και διακρίθηκε στο εξωτερικό μέχρι το τέλος της ζωής του, αποδεικνύοντας πολλές φορές εμπράκτως την άσβεστη φιλοπατρία του προς την Ελλάδα με διάφορες δωρεές (3 πρωτοποριακά εξοπλισμένα ταχύπλοα στο Π.Ν - Μουσείο Πλατεαίων κ.α)

Πηγή:ΥΠ.ΠΟ.Τ.Οδυσσέας




Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι


Στέγαστρα, νέοι μουσειακοί χώροι, εκθέσεις

Στο πλαίσιο του έργου Μαραθώνα, κατασκευάσθηκαν δύο νέα κλειστά στέγαστρα στις θέσεις Βρανά και Τσέπι, συνολικής κάλυψης περίπου 4,3 στρεμμάτων. Η ανάδειξη των νεκροταφείων που προστατεύουν τα στέγαστρα αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για την Επιστημονική Επιτροπή, καθώς τα είδη των τάφων και η έκταση των νεκροταφείων, φωτίζουν τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Οι χώροι, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη μέσα από διαδρομές, που επιτρέπουν την παρατήρηση και την ανάγνωσή τους.
Η ανάγνωση της αρχαιότητας συνεχίζεται στο αρχαιολογικό μουσείο, που αναδιαμορφώθηκε ριζικά . Οι εργασίες αύξησαν τον εκθεσιακό χώρο και απέδωσαν μια αίθουσα αφιερωμένη στη μάχη του Μαραθώνα και μία αίθουσα που φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Η έκθεση εμπλουτίσθηκε με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και πληροφοριακό υλικό, ενώ δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις και νέες υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.

Πηγή:ΥΠ.ΠΟ. - Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.


Στους τάφους των Πλαταιέων


Η παρέα στην είσοδο του Μουσείου


Στη θέση Τσέπι, εκτεταμένο νεκροταφείο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200 - 2000 π.Χ.).
Οι τάφοι, κτιστοί ορθογώνιοι, προορίζονταν για πολλαπλές ταφές.
Μερικοί περιβάλλονται από λίθινο περίβολο.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μαρμάρινα ειδώλια και κεραμική που φανερώνουν στενές σχέσεις με τις Κυκλάδες. Εκτίθενται στο Μουσείο Μαραθώνα.

Στη θέση Βρανά, νεκροταφείο τύμβων της μεσοελλαδικής εποχής (2000 - 1600 π.Χ.).
Τρεις τύμβοι με πεταλόσχημο τάφο στο κέντρο και λίθινο μανδύα περιμετρικά, περιείχαν τάφους με μεμονωμένες ταφές. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο Μαραθώνα.
Μεγάλος θολωτός τάφος της μυκηναϊκής εποχής (15 ος - 14 ος αι. π.Χ.) σώζεται σχεδόν ακέραιος. Αποτελείται από μακρύ δρόμο και θάλαμο, όπου είχε ταφεί και το ζεύγος αλόγων που έσυραν τη νεκρική πομπή. Στη θέση Πλάσι, οχυρωμένη πρωτοελλαδική εγκατάσταση (3 η χιλιετία π.Χ.) και μεσοελλαδικός οικισμός (2000 - 1600 π.Χ.), από τον οποίον ερευνήθηκαν οικοδόμημα, κεραμικός κλίβανος και τάφοι. Γνωστή είναι η αποφασιστικής σημασίας μάχη που έγινε στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους, με την υποστήριξη των Πλαταιέων, και τους Πέρσες. Στη θέση Σωρός υψώνεται ο ταφικός τύμβος των 192 Αθηναίων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης (ευρήματα στο Μουσείο Μαραθώνα). Δεύτερος τύμβος στην περιοχή του Βρανά (κοντά στο Μουσείο) θεωρείται ότι περιέχει τα οστά των νεκρών Πλαταιέων.

Σημαντικά ιερά υπήρχαν στην περιοχή, όπως το Ηράκλειον, προς τιμήν του Ηρακλέους, και το ιερό τέμενος της Αθηνάς. Στην περιοχή του μικρού έλους της Μπρεξίζας ανασκάφηκε μεγάλο ιερό των Αιγυπτίων θεών (2 ος αι. μ.Χ.) με μνημειακό πρόπυλο και ναό. Τα ευρήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δίπλα του βρέθηκε συγκρότημα λουτρών με πολλούς χώρους θερμών λουτρών (2 ος αι. μ.Χ.). Και τα δύο συγκροτήματα ανεγέρθηκαν με δαπάνη του πλούσιου φιλοσόφου Ηρώδη του Αττικού (γεννήθηκε και πέθανε στον Μαραθώνα, 103 - 177 μ.Χ.). Στη θέση Μάνδρα της Γριάς (περιοχή Οινόης) υπάρχει περίβολος με ερείπια διάφορων κτισμάτων που ανήκαν στην έπαυλη του Ηρώδη (γλυπτά και επιγραφές στο Μουσείο Μαραθώνα).

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τους ταφικούς τύμβους, τα σπήλαια και τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής.

Πηγή:Golden Greece

Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι



Το ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Μπρεξίζα Μαραθώνος

Στη Παραλία του Μαραθώνα, στα όρια του έλους της Μπρέξιζας, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει τα ερείπια μεγάλου αιγυπτιακού ιερού των ρωμαϊκών χρόνων. Αγάλματα, στα οποία κυριαρχεί η μορφή της θεάς ΄Ισιδας και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα συνθέτουν το ειδυλλιακό αρχαιολογικό τοπίο πλάι στη θάλασσα. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι σύντομα επισκέψιμος.

Στο νοτιότερο άκρο της παραλίας του Μαραθώνα, μερικά μόλις μέτρα από τη θάλασσα, απλώνεται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και σπάνιους αρχαιολογικούς τόπους της Αττικής. Περιλαμβάνει τα ερείπια μεγάλου αιγυπτιακού ιερού και πιστά αντίγραφα των αγαλμάτων που βρέθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής. Η ΄Ισιδα, με τα μαγικά της τριαντάφυλλα στα χέρια, θα υποδέχεται σε λίγο καιρό «τους πιστούς» αυτού του αρχαιολογικού χώρου.


Από την Αίγυπτο στη Μπρέξιζα.


Η λατρεία της θεάς ΄Ισιδας, ήδη από την Ελληνιστική περίοδο, ξεπερνά τα όρια της Αιγύπτου και ιδιαίτερα στην εποχή της Ρωμαιοκρατίας εξαπλώνεται σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Πληθαίνουν τα ιερά της στα οποία λατρεύεται συνήθως μαζί με τον Σάραπη, καθώς και άλλες αιγυπτιακές θεότητες, όπως πιθανότατα συμβαίνει στο ιερό της Μπρέξιζας, σημειώνει η ανασκαφέας του χώρου κ. Ιφ. Δεκουλάκου. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στη περιοχή ξεκίνησε το 2001. Σε μικρή απόσταση από το Ιερό ανασκάφηκε το 1974 συγκρότημα μεγάλου βαλανείου (λουτρού) του 2ου αιώνα μ.Χ. Η πολυτέλειά του εντυπωσιάζει. Το βαλανείο διαθέτει χώρους για ζεστό και ψυχρό μπάνιο ενώ η κεντρική του «πισίνα» είναι επενδεδυμένη με λευκό μάρμαρο.

«Η ίδρυση του ιερού και του βαλανείου στη Μπρέξιζα συμπίπτει με την εποχή της δράσης του Ηρώδη του Αττικού στο Μαραθώνα. Σύμφωνα με τον Φιλόστρατο ο Ηρώδης είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του μεγάλη κτηματική περιουσία στον Μαραθώνα, τόπο καταγωγής αλλά και αγαπημένο τόπο διαμονής του. Η ιδιοκτησία του Ηρώδη εκτεινόταν από την Οινόη και την περιοχή της Αυλώνας προς τα Ανατολικά, στην πεδιάδα του Μαραθώνα και έφτανε πιθανώς ως τη θάλασσα. Δεν αποκλείεται το συγκρότημα της Μπρέξιζας να βρισκόταν μέσα στα όρια της ιδιοκτησίας του», σημειώνει η αρχαιολόγος.

Το αιγυπτιακό ιερό της Μπρέξιζας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, από το Γάλλο πρόξενο L.S. Fauvel , ο οποίος εσφαλμένα θεώρησε πως οι σωροί των ερειπίων ταυτίζονται με τους τάφους των Αθηναίων Μαραθωνομάχων.

«Το 1968 κατά τις εργασίες διάνοιξης του ρέματος, το οποίο διασχίζει το έλος από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και κατά την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος ήλθαν στο φως στη νότια όχθη του χειμάρρου, μετακινημένα από το μηχανικό προωθητήρα δύο αιγυπτιάζοντα αγάλματα υπερφυσικού μεγέθους με τις βάσεις τους, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Μαραθώνα», προσθέτει η αρχαιολόγος.




Η Αποκάλυψη του ιερού


Από το Μάιο του 2001 που ξεκίνησε η συστηματική ανασκαφή «με σκοπό την αποκάλυψη του ιερού και τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου», τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Επισκεπτόμενος το χώρο δεν χορταίνεις να κοιτάζεις γύρω σου. Οι «σταρ» , βεβαίως, είναι τα αντίγραφα των αγαλμάτων που προσφέρουν μοναδική ζωντάνια στον αρχαιολογικό χώρο.

«Με την πρόοδο της ανασκαφής διαπιστώθηκε ότι το ιερό περικλείει τετράπλευρος περίβολος, με πλευρές άνισου μήκους από 60,50 έως 60,40 μέτρα στον οποίο ανοίγονται τέσσερα μεγαλοπρεπή πρόπυλα, ένα στο μέσον κάθε πλευράς του περιβόλου, προσανατολισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τα πρόπυλα αποτελούνται από δύο ορθογώνιους πύργους ανάμεσα στους οποίους διαμορφώνεται η είσοδος.»

Ανάμεσα στους πύργους των πρόπυλων οι είσοδοι είναι διαμορφωμένες με μαρμάρινα σκαλοπάτια. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, «τα πρόπυλα δεν έχουν όλα τις ίδιες διαστάσεις, ούτε και οι πύργοι τους». Μπροστά από το βόρειο πρόπυλο είχαν βρεθεί στην ανασκαφή του 1968, τα δύο αιγυπτιάζοντα αγάλματα που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνα. Το ένα άγαλμα, απεικονίζει ανδρική μορφή και έχει ύψος 2,40 μέτρα και το δεύτερο απεικονίζει τη θεά απεικονίζει τη θεά ΄Ισιδα και σώζεται από την οσφύ και κάτω(σωζόμενο ύψος 1,27 μ.).

Η «συγκομιδή» αγαλμάτων από το ιερό συνεχίστηκε στη διάρκεια των ανασκαφών που ξεκίνησαν το 2001. Στο εσωτερικό του νότιου πρόπυλου, δεξιά και αριστερά από την είσοδο, βρέθηκαν δύο υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινα αγάλματα ακέραια. ΄Ένα αιγυπτιάζον ανδρικό, ύψους 2,09 μ. και ένα άγαλμα ΄Ισιδας. Η θεά προβάλλει το αριστερό πόδι, φέρει πτυχωτό χιτώνα και ιμάτιο. Κάτω από την ενδυμασία διαγράφεται το σώμα της. Στο κεφάλι φέρει διάδημα με τον ηλιακό δίσκο και στο δεξί χέρι κρατά στάχυα.

Στο ανατολικό πρόπυλο βρέθηκε, εκτός των άλλων, μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα ιερέα με χιτώνα και κροσσωτό ιμάτιο.




Η θεά με τα τριαντάφυλλα


Δύο ακόμη αιγυπτιάζοντα αγάλματα βρέθηκαν πεσμένα με το πλευρό, δεξιά και αριστερά από την είσοδο του δυτικού πρόπυλου. Στο ένα από τα αγάλματα απεικονίζεται η ΄Ισιδα η οποία κρατεί σε κάθε χέρι από τρία μικρά τριαντάφυλλα. Τα τριαντάφυλλα θεωρούνταν άνθος της Αφροδίτης και το ιερό φυτό της ΄Ισιδας στην Αίγυπτο., όπου η Αφροδίτη ταυτίστηκε με την Αιγύπτια θεά. Σύμφωνα με το φιλόσοφο και ποιητή Λούκιο Απουλήιο, τα ατριαντάφυλλα της ΄Ισιδας είχαν μαγική δύναμη. Το εύρημα θεωρείται σπάνιο καθώς παραστάσεις της ΄Ισιδας να κρατεί τριαντάφυλλα δεν είναι γνωστές. Η θεά παριστάνεται με άνθη στο κεφάλι ή με πλόκαμο από τριαντάφυλλα λοξά στο στήθος.

Από τα τέσσερα πρόπυλα του ναού, πλακόστρωτες οδοί οδηγούν σε βαθμιδωτή κατασκευή γύρω από την οποία υπάρχουν διάφορα δωμάτια. Στη βάση της θεμελίωσης της βαθμιδωτής κατασκευής σχηματίζεται μια μορφή ανδήρου, το οποίο περιβάλλεται από διάδρομο. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα ο διάδρομος ήταν καλυμμένος.

Σε δωμάτιο που βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα: μαρμάρινη αιγυπτιάζουσα σφίγγα και δίπλα της μαρμάρινο άγαλμα ΄Ισιδας.

Δίπλα από το άγαλμα βρέθηκαν περίπου 70 σπασμένα λυχνάρια της ρωμαϊκής εποχής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την ανασκαφή τα λυχνάρια είναι εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων, μήκους από 0,40 ως 0,42 μ. και είχαν χρησιμοποιηθεί, όπως δείχνουν τα ίχνη αιθάλης που είχαν διατηρηθεί στο μυκτήρα. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι οι λύχνοι αποθηκεύονταν σε αυτό το δωμάτιο για να χρησιμοποιηθούν στις λατρευτικές τελετουργίες του ιερού και ενδεχομένως ήταν τοποθετημένοι σε ξύλινα ράφια τα οποία κατέρρευσαν. Τα λυχνάρια φέρουν ανάγλυφες τις προτομές του Σάραπη και της ΄Ισιδας και είναι πιθανόν να προορίζονταν για τη Λυχνοκαΐα, για την οποία αναφέρι ο Ηρόδοτος ότι γιορταζόταν σε όλη την Αίγυπτο και φαίνεται ότι συνδεόταν με τις τελετές της αναζήτησης και της ανεύρεσης του νεκρού σώματος του ΄Οσιρη από την αδελφή του Ίσιδα.

Η ανασκαφική έρευνα πιθανώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Προς Νότο, μεταξύ του ιερού και του βαλανείου, έχει εντοπιστεί κτίριο που σχετίζεται με το ιερό αλλά δεν ανασκάφηκε καθώς αυτή τη στιγμή προέχει το έργο της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου. Υπάρχουν δωμάτια που δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί και η συνέχιση της ανασκαφής θα δώσει ολοκληρωμένη εικόνα της αρχιτεκτονικής του ιερού και θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη λατρεία που αναπτύχθηκε στο τόπο.

Πάντως ο επισκέπτης της Μπρέξιζας θα έρθει σε επαφή με μια ιδιαίτερα ελκυστική και «ζωντανή ανασκαφή».

Πηγή:Δήμος Μαραθώνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: