Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

Ακρόπολις Παγών

Λίγα απομεινάρια τείχους εγκαταλελειμένα χορταριασμένα....


Ο παραπάνω Αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στο σημερινό λιμάνι του Αλεποχωρίου, εκεί συναντάμε ίχνη των τειχών της ακρόπολης των Παγών και τάφους των Κλασικών χρόνων.

Ιστορία:

Κατά την αρχαιότητα το Αλεποχώρι ονομαζόταν Πηγαί ή Παγαί και αποτελούσε το επίνειο των Μεγάρων στον Κορινθιακό κόλπο και είχε πολύ μεγάλη σημασία, αφού απ’ εκεί ξεκινούσαν τα καράβια για να ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο και σε άλλες μακρινές περιοχές. Η Μεγαρική παράδοση, σύμφωνα με τον Παυσανία, ανέφερε πως βασιλιάς των Παγών ήταν ο ΤΗΡΕΑΣ, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του βασιλιά της Αττικής Πανδίονα, ΠΡΟΚΝΗ. Ο Θουκυδίδης αναφέρει πως η μοίρα της οικογένειας του Τηρέα ήταν τραγική και ενέπνευσε πολλούς τραγικούς ποιητές. Στη γη των Παγών είχε θαφτεί ο ΑΙΓΙΑΛΕΥΣ, γιος του Αδράστου, που σκοτώθηκε στην εκστρατεία των 7 Αργείων κατά της Θήβας. Οι Παγές γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια λόγω της θέσης τους, αφού οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν το επίνειο αυτό σαν ορμητήριο κατά των Πελοποννησίων (461 π.Χ.). Όταν αργότερα οι Μεγαρείς προσχώρησαν στην Πελοποννησιακή Συμμαχία, οι Παγές συνέχισαν να βρίσκονται στην κατοχή των Αθηναίων μέχρι το 445 π.Χ., οπότε υποχρεώθηκαν από τους όρους της τριακονταετούς ειρήνης να τις εγκαταλείψουν. Όταν προσχώρησαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία (243 π.Χ.) οι Παγές έγιναν ανεξάρτητη πόλη και έκοψαν δικά τους νομίσματα με την επιγραφή ¨Αχαιών Παγαίων¨ (μετά το 192 π.Χ.). Σε ανασκαφές που έγιναν 2 χλμ. από τις υπώρειες του λόφου, στη θέση Μπούρι, αποκαλύφτηκε Αρχαϊκό Ιερό, με περισσότερα από 10.000 αγγεία, ειδώλια και μετάλλινα κοσμήματα. Το Ιερό χρονολογείται από τα τέλη του 7ου έως τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Αποδίδεται σε κάποια γυναικεία θεότητα με θεραπευτικές ιδιότητες, μάλλον στην θεά Δήμητρα, θεά της γονιμότητας της φύσης και των γυναικών. Ο λόφος της ακρόπολης των Παγών ήταν οχυρωμένος με τείχη, φτιαγμένα με την Μακεδονική τεχνική. Ίχνη των τειχών είναι ορατά ακόμα και σήμερα δεξιά και αριστερά του σημερινού κατηφορικού δρόμου που οδηγεί στο Αλεποχώρι. Ανατολικά της ακρόπολης έχουν βρεθεί τάφοι που ανήκουν σε οργανωμένο νεκροταφείο των Κλασικών χρόνων και είναι φτιαγμένοι από ψαμμίτη.
ΠΗΓΗ : έκδοση του Δήμου Μεγαρέων ¨Τα Μέγαρα της Αρχαιότητας¨,
επιμέλεια της αρχαιολόγου Ευγενίας Παπασίδερη – Χριστοπούλου.


Οι Παγές ήταν αρχαία πόλη των Μεγαρέων χτισμένη στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου.
Αποτελούσαν το βόρειο επίνειο των Μεγάρων.

Το 461 π.Χ. οι Παγές πέρασαν στην κυριαρχία των Αθηναίων οι οποίοι ήθελαν μία βάση για το ναυτικό τους στον Κορινθιακό κόλπο. Με την συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης οι Παγές πέρασαν πάλι στους Μεγαρείς. Οι Παγές το 193 π.Χ. έγιναν μέρος της Αχαϊκής Συμπολιτείας μέχρι την Ρωμαϊκή κατάκτηση το 146 π.Χ.
Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη αξιόλογου χάλκινου αγάλματος της Αρτέμιδος Σωτείρας


Πηγές :Βικιπαίδεια, Δήμος Μεγαρέων

Δεν υπάρχουν σχόλια: