Συνολικές προβολές σελίδας

10 Δεκεμβρίου 2011

Τα σπίτια του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Ερέτρια



Καταρρέει το σπίτι του Κανάρη στην Ερέτρια


Στην Ερέτρια, στη οδό Εύδηµου Κρατεµένους, δύο τετράγωνα βόρεια της προβλήτας του λιµανιού, βρίσκεται η οικία Κωνσταντίνου Κανάρη. Την έκτισε ο Κανάρης το 1847 και έζησε εκεί µέχρι το 1864. Η αναµνηστική πλάκα που εντοίχισε η τότε Κοινότητα Ερέτριας στις 18 Σεπτεµβρίου 1977 µένει εκεί ευτυχώς για να ενηµερώνει τον περαστικό…Γιατί η οικία είναι εγκαταλελειµµένη και υπό κατάρρευση παρά τις κατά καιρούς παρεµβάσεις πολιτών και πολιτικών που ζητούν την προστασία και ανάδειξή της. Ο δε κήπος της έχει µετατραπεί πλέον σε νεκροταφείο απονεκρωµένων φοινίκων (προσβεβληµένων από το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών προφανώς) που κάνουν την εικόνα ακόµα πιο θλιβερή.
Η εγκατάλειψη της ιστορικής οικίας Κανάρη έρχεται σε χτυπητή αντίθεση µε το παραλιακό µέτωπο που αρχίζει δύο τετράγωνα παρακάτω και εκτείνεται σε µεγάλο µήκος προς ανατολικά. Παρ’ όλη την πληµµελή συντήρηση (και εγκατάλειψη;) και την κατάληψή του από τα παραπήγµατα των παραλιακών κέντρων, µαρτυρά την περισσή φροντίδα µε την οποία οι αρχές της πόλης ασχολήθηκαν µε τη διαµόρφωσή του: πλακόστρωτα πεζοδρόµια και πεζόδροµοι, πλατείες, και σειρές εκατοντάδων νέων φοινίκων.
∆ιερωτάται κανείς: είχε η δηµοτική αρχή τόσα χρήµατα για να προµηθευτεί και να συντηρεί τους πολυάριθµους και ακριβούς φοίνικες, όπως και έχει για να διαχειριστεί και να αποµακρύνει τους πολυάριθµους νεκρωµένους που τώρα αποδεκατίζονται από το κόκκινο σκαθάρι, αλλά δεν είχε χρήµατα για να αναστηλωθεί και να προβληθεί το ιστορικό και πολιτιστικό αξιοθέατο της πόλης, η ιστορική οικία Κανάρη;
Η αποκατάστασή της θα πρέπει να αποτελέσει ζήτηµα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα ∆ηµοτική Αρχή σε συνδυασµό µε τη διατήρηση του χαρακτήρα και της κλίµακας της γειτονιάς της καθώς και την αποκατάσταση του δηµόσιου χαρακτήρα, της οικολογικής (µε ενδηµικά είδη) φυσιογνωµίας και της αισθητικής του παραλιακού µετώπου της Ερέτριας.
Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη, καθηγήτρια
Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχόλιο Τ.Ο. Ευβοίας: Τόσο ο Δήμος όσο και ο σύλλογος "Κωνσταντίνος Κανάρης" της Ερετρίας είχαν κάνει ενέργειες στο παρελθόν για ν' αγοράσουν και αξιοποιήσουν μουσειακά το ιστορικό κτίριο, αλλά συνάντησαν την άρνηση του ιδιώτη που αγόρασε το ακίνητο από τους κληρονόμους του ήρωα. Ίσως να σκοπεύει να εκμεταλλευτεί διαφορετικά την προνομιακή θέση του οικοπέδου, που η κατάρρευσή του σημαίνει αυτόματα την άρση του ισχύοντος χαρακτηρισμού του διατηρητέου... Απαιτούμε νόμους προτεραιότητας της διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του τόπου μας!  

Πηγή:http://xa-stereas.blogspot.com/2011/03/blog-post_08.html





















Ρημάζει το σπίτι του Κανάρη

Ρημάζει το σπίτι του Κανάρη


Ημ/νία προσθήκης: 13 Δεκεμβρίου 2010, 08:30
Το σπίτι του Κανάρη στην Ερέτρια παρατημένο στο έλεος του Θεού.

Στο έλεος του Θεού είναι παρατημένο από την ελληνική πολιτεία το σπίτι του ήρωα Κωνσταντίνου Κανάρη (φωτό), στην Ερέτρια. Το σπίτι του μπουρλοτιέρη της ελληνικής επανάστασης ρημάζει εγκαταλελειμένο, παρόλο που έχει κριθεί διατηρητέο εξαιτίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που κουβαλάει.
Η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη αποφάσισε να φέρει το θέμα στη Βουλή, μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες. Κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού μαζί με το συνάδελφό της, βουλευτή Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ Ηλία Πολατίδη, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση του οικήματος δεν τιμάει κανέναν.
Πηγή:http://egnomi.gr/article.php?id=694&category_id=10

Το σπίτι του Κανάρη επιτέλους στα χέρια του Δήμου;

03/04/2011
Quantcast

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ής πήρε το λόγο ο Κος Αλέκος Αλεξανδρής ο οποίος ανήγγειλε οτι μετά απο συνεννόηση με τον Δήμαρχο ήρθε σε επαφή με τον κύριο Ιωαννου που ειναι ιδιοκτήτης του “πύργου του Κανάρη” και συζήτησαν το ενδεχόμενο παραχώρησης στον Δήμο της Ερέτριας του οικήματος με ανταλλαγή.
Κύριος Ιωάννου ήτανε καταρχήν θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο ωστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Δήμο προκειμένου να αξιολογηθεί , η αξία του οικοπέδου και του κτίσματος και να γίνει ανταλλαγη με περίπου ίσης αξίας δημοτικό ακίνητο.
Ο Δήμαρχος, Κος Βελέντζας παίρνοντας τον λόγο, ευχαριστησε τον Κο Αλεξανδρή για το “προξενειό” και δεσμέυτηκε οτι αμέσως μετά την κατάθεση του προυπολογισμού του Δήμου θα κανονίσει συνάντηση με τον κύριο Ιωάννου ωστε να κουβεντίασουν το θέμα αυτό.
Θα ήταν ευχής έργο να γίνει ένα μουσείο για το σκοπό αυτό που θα περιλαμβάνει πλήθος αντικειμένων και χειρόγραφων του μεγάλου Έλληνα Ήρωα του τόπου μας, που τώρα βρίσκονται στο Εθνικό μουσείο.
Ενα τέτοιο μουσείο είναι πόθος πολλών ετών για τους Ερετριανούς, ωστε να αναδειχθεί όπως της αξίζει όχι μόνο η αρχαία κληρονομιά αλλα και η νεότερη, επίσης θα “στολίσει τουριστικά” ακόμη περισσότερο τον τόπο μας φέρνοντας επισκέπτες απ’όλη την επικράτεια.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά οτι στο μουσείο φυλάσσεται ακόμη και η καρδιά του μεγάλου Ελληνα αγωνιστή και πολιτικού και είναι εκπληκτικό το πόσο μεγάλη καρδιά διέθεται ένας τόσο μικρόσωμος άνθρωπος.
Μα αν το καλοσκεφτείς … πρέπει να το ” λέει” η καρδιά σου για να βάζεις μπουρλότα στις τουρκικές φρεγάτες!
























Η θέα από τα σκαλοπάτια του παραθαλάσσιου πύργου είναι το κάτι άλλο...Απέναντι το νησί των ονείρων...μας επιτρέπει ακόμη να κάνουμε όνειρα, κάθε υπέροχο ηλιοβασίλεμα.....

6 σχόλια:

Christina είπε...

Συγκινητική καταγραφή Σοφιάννα μου! Έχω ένα λόγο παραπάνω που το λέω αυτό. Έζησα για 2 χρόνια στην πολυκατοικία που παλιότερα βρισκότηαν το σπίτι του Κανάρη, στην Αθήνα. Κυψέλης 50.Εκεί κοντά και το εκκλησάκι που προσευχόταν ο Κωσταντής...

Σοφιάννα είπε...

Σ'ωπα φιλενάς μου!!!!!Τι σύμπτωση κι αυτή...Σ΄ευχαριστώ πολύ για τη ματιά!!!!!

Θεμιστοκλης, Αργυρουπολη Αττικης είπε...

εφτασα σε αυτη την δημοσίευση μελετώντας τη ζωη του Κωνσταντίνου Κανάρη, και θλίβομαι πραγματικά, που ακομα ενας ιστορικός τόπος, αφήνετε στη τυχη του.
Μεταφερω τα γραπτα λογια του Δημ.Φωτιάδη, Κανάρη, ἐκδ.Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος, σελ.747
"Δὲ θὰ ‘πρεπε τὸ σπίτι αὐτὸ νά ‘τανε μουσεῖο τοῦ μεγάλου θαλασσινοῦ μας ἥρωα; Θά ‘πρεπε βέβαια. Μὰ πές μου, πόσα τέτοια μουσεῖα ξέρεις νὰ ὑπάρχουν στὸν τόπο μας; "
Αυτοι ειμαστε.

Γιούλη Μαραβελη είπε...

πολύ ενδειαφέρουσα η αναφορά σας για τον Κ.Κανάρη,το ίδιο και το φωτ/κό σας υλικό.Κρίμα..Στην προσπάθειά μου να ευαισθητοποιείσω κόσμο ,το αναρτά στη σελίδα μου.

Σοφιάννα είπε...

Θεμιστοκλή Γούλη σας ευχαριστώ για τις ματιές....
Αν θέλεις Γιούλη στείλε μου το λινκ της σελίδας σου....χαρά μου....

Ανώνυμος είπε...

ανεπίτρεπτο να μην βαζετε τουλαχιστον πηγή