Συνολικές προβολές σελίδας

5 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη.....(όπου κι αν πάω σ'έχω πάντα στην καρδιά...) Μέρος 2ο

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης. Αποτελείται από δύο ενότητες: το βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι με τα μεταξύ τους μεσοπύργια διαστήματα και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου. Οι πύργοι της βόρεια πλευράς αποτελούν τμήματα του παλαιοχριστιανικού τείχους της Ακρόπολης, ενώ αυτοί της νότιας προστέθηκαν πιθανότατα κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, σχηματίζοντας τον κλειστό πυρνα του φρουρίου.
Επταπύργιο: Πύλη εισόδου.

Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές. Ο εσωτερικός χώρος αναδιαμορφώθηκε και προστέθηκαν εγκαταστάσεις και εξωτερικά του κτηρίου. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Από το 1990 και εξής άρχισαν αναστηλωτικές εργασίες και εργασίες διαμόρφωσης.


Πηγή: Φυλλάδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για το Επταπύργιο
(από τη Βικιπαίδεια)
















Κατεβαίνοντας ξανά στην πόλη.....
















Αγγελοχώρι



Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης.
Το Αγγελοχώρι ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού. Eίναι μια πανέμορφη και συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή, ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης στο ακροτήριο του Θερμαϊκού Κόλπου, μακριά από χωματερές και εργοστάσια.
Πηγή: www.saragiotis.eu/perioxi.html















































Αγιος Δημήτριος








Περαία





Νυχτερινή βόλτα στα τείχη














2 σχόλια:

Christina είπε...

Σε τόνους παστέλ σήμερα το οδοιπορικό, σου στέλνω τσουρεκάκι, για τον καφέ...

Σοφιάννα είπε...

Τώρα να σου πω πως μόλις το έφαγα και ήταν νοστιμότατο!!!!!Κι εγώ σου στέλνω πολύ θετική ενέργεια και δύναμη για σήμερα...Τα μαζεύω και φεύγω γι' Αθήνα....