Συνολικές προβολές σελίδας

26 Οκτωβρίου 2011


Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα


Ένα σύμπλεγμα ερειπίων στην είσοδο της Κύμης σε μια απότομη στροφή με πολύ όμοφη θέα και διαφορετικά κτίρια από οικίες ως εκκλησάκια και το μαυσωλείο του κτήτορα μου κίνησε την περιέργεια σε πρόσφατο ταξίδι μου και λέω να το μοιραστώ μαζί σας...
Είναι όπως θα διαπισώσετε εντυπωσιακό, αποπνέει πλούτο μιας άλλης εποχής, πρέπει να ήταν ίδρυμα,ή ορφανοτροφείο το μεγάλο κτίριο μα και τα βοηθητικά έχουν μια αρχοντιά, κήπους , συντριβάνια, γωνιές ανάπαυσης, όλα εγκαταλελειμμένα, εκτός από τα εκκλησάκια....

Άκουσα πως έχει δωρηθεί στην εκκλησία και κάποιο τμήμα του ανακατασκευάζεται για να γίνει κέντρο μελετών για το περιβάλλον(;)











Φεύγοντας κανείς από την Κύμη με προορισμό την Παραλία, θα συναντήσει το Μυλωνοπούλειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα। Το Ίδρυμα αυτό κτίστηκε το 1928 από τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη। Σκοπός του Ιδρύματος ήταν η περίθαλψη ορφανών και πτωχών παιδιών της Καρυστίας και όχι μόνο και η Θεολογική κατάρτιση αυτών. Μέσα στο κτίριο έχουν κτισθεί πέντε ναοί: Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ο ναός του Τιμίου Προδρόμου, το τέμπλο του οποίου το είχε φιλοτεχνήσει ο συγχωριανός μας Νικόλαος Καλαμπαλίκης, ο ναός του Αγίου Αντωνίου, ο ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, καθώς και ο ναός του Αγίου Παύλου.
Τούτο τον καιρό γίνονται εργασίες ανάπλασης του κτιρίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν Κέντρο Περιβαντολογικής Εκπαίδευσης। Τα χρήματα για την ίδρυση του Μυλωνοπούλειου Ιδρύματος τα έδωσε ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος। Ποιος όμως ήταν ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος;
Ιωάννης Μυλωνόπουλος,
ο φιλάνθρωπος και ευεργέτης από το Πουρί Ζαγοράς
Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Επί Ζαγοράς»
Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στο Πουρί Ζαγοράς το 1860. Μικρός έφυγε από το χωριό και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και ασχολήθηκε στα παιδικά του χρόνια με διάφορες δουλειές του ποδαριού. Πωλούσε τσιγάρα, στραγάλια και πασατέμπο. Έμαθε την τέχνη του χρυσοχόου και στον Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη άνοιξε το ξακουστό Μυλωνοπούλειο κοσμηματοπωλείο στο οποίο προσέτρεχαν οι πλούσιες Αθηναίες και Πειραιώτισσες να αγοράζουν τα περίφημα χρυσαφικά της εποχής. Το 1928 σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους στα Ιεροσόλυμα γνώρισε τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ του Δεσπότη και του Μυλωνόπουλου δημιουργήθηκαν φιλικές σχέσεις και με τη μεσολάβηση της θετής κόρης του Σοφίας Ντόλια, ο Μυλωνόπουλος αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά το Μητροπολίτη Φωστίνη για να πραγματοποιήσει το Μυλωνοπούλειο Ιεραποστολικό Συγκρότημα στην Κύμη Ευβοίας. Από το Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα σπούδασαν δεκάδες πτωχά παιδιά, όχι μόνο από τη Ζαγορά και το Πουρί, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Από το Πουρί και τη Ζαγορά τα παρακάτω:
Χρήστος Λάσκος, νομικός
Αντώνης Μαγαλιός, θεολόγος λυκειάρχης
Νίκος . Β. Νικολάου, θεολόγος λυκειάρχης
Καρραρήγας Δημήτριος, φιλόλογος
Βαϊνάς Τριαντάφυλλος, πολιτικές επιστήμες
Χαντζηκωνσταντίνου Κώστας, τεχνίτης '
Βασιλείου Χαράλαμπος, τεχνίτης
Στούρνος Αλέκος, δάσκαλος
Καραρήγα Μερόπη, δασκάλα
Πολίτης Αλέκος, δάσκαλος
Ντάλιας Αλέκος, γιατρός
Παπάζογλου Στάθης, γιατρός
Δελακιάρης Δημήτριος, γιατρός
Βαϊνού Ελένη, δασκάλα.
Σταμέλος Πέτρος, μηχανικός
Από τη Ζαγορά και το Πουρί πάντρεψε με προίκα σπίτι στην Αθήνα πτωχά κορίτσια, όπως για παράδειγμα τα παρακάτω: Ελένη Παπαιωάννου, τις αδελφές Λαγδού, Κερατσώ Κούτνα, Ελένη Ευαγγέλου.
Το 1928, ο Μυλωνόπουλος πρόσφερε στο Αμαλείο ορφανοτροφείο 300 ομόλογα του εθνικού δανείου του 1914 με τον όρο να προσλαμβάνει πτωχά κορίτσια από το Πουρί και να τα προικοδοτεί κάθε χρόνο στη γιορτή τους με 6 χρυσές λίρες. Πρώτες υπότροφες αναφέρονται: Χριστίνα Καμήτσου, Παναγιώτα Τάμπαλη και Ελένη Ευαγγέλου.
Επίσης πρόσφερε 100 ομόλογα στο Ζάνειο ορφανοτροφείο Πειραιώς με τον όρο να προσλαμβάνει παιδιά πτωχά από το Πουρί ή Βένετο και το ορφανοτροφείο να προσφέρει 5 χρυσές λίρες στη γιορτή τους.
Στον I. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, ο Μυλωνόπουλος αναγράφεται ως μεγάλος ευεργέτης. Το 1934 ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος με συγγενείς και φίλους για τις γιορτές του Πάσχα, προσκλήθηκε από το Μητροπολίτη Καρυστίας Παντελεήμονα Φωστίνη στην Κύμη και του έγινε ηγεμονική υποδοχή από το λαό της Καρυστίας. Ο αγαθός και φιλάνθρωπος Μυλωνόπουλος συγκινημένος και ενθουσιασμένος, προτροπή και της κόρης του, αφήνει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στην I. Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου. Χρήματα για την ανέγερση Μυλωνοπούλειου Σανατορίου. Δυο βίλες και ένα μεγάλο οικόπεδο στο Μαρούσι Αθηνών και με την αξιοποίηση τους από τη Μητρόπολης Καρυστίας, Κύμης και Καρύστου. Το Μυλωνοπούλειο Οικοτροφείο, Βουλγαροκτόνου 30, το άφησε στην I. Μητρόπολη Χίου και σήμερα στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Μυλωνοπούλειο Συγκρότημα στο Δήμο Κύμης και την I. Μητρόπολη Καρυστίας. Και σήμερα γίνεται Περιβαλλοντική Σχολή με τις άοκνες ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ζωτική αναπνοή για την πτωχή Καρυστία. Ο Μυλωνόπουλος έφυγε ξυπόλυτος από το Πουρί και έγινε προστάτης των πτωχών. Πάντα έλεγε πως όποιος δεν πείνασε και δεν περπάτησε με τσαρούχια και σκαρπίνια δεν μπορεί να νιώσει τους πεινασμένους. Ο Δήμος Ζαγοράς θα πρέπει να στήσει την προτομή του κάτω από το μεγαλοπρεπέστατο καμπαναριό, για να διαλαλεί πως και σήμερα χρειαζόμαστε ανθρωπιά και μάλιστα πολύ ανθρωπιά.
Νίκος Β. Νικολάου
Θεολόγος Γυμνασιάρχης
Πηγή:koumiotis-andron.blogspot.com/.../blog-post.html




















Πλησιάζουμε στο "μαυσωλείο" τον τάφο του δορητή ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι με ενδιαφέροντα περίβολο με κίονες και αγάλματα, συλημμένο .ομως και εγκαταλελειμένο.  






































                                               Η συνέχεια της πορείας κρύβει κι άλλες εκπλήξεις...






















































Ο ναός αυτός ήταν το μόνο κτίριο που βρήκαμε ανοιχτό και συντηρημένο...Είχε γαλήνιο περιβάλλον και ιδιαίτερες αγιογραφίες.Φύγαμε γαληνεμένες και γεμάτες εικόνες και φαντασία για τον παράξενο αυτόν χώρο που επισκευθήκαμε...


                                                               Ναός Αγίου Παντελεήμονος










Παραθέτω και το σχετικό βίντεο:http://www.youtube.com/watch?v=Q_Xw5iyixdg



2 σχόλια:

Christina είπε...

Κάπως καλύτερα σήμερα;
[Μη νοιάζεσαι για τις παραδρομές! Εγώ να δεις, και απύρετη...]
Ζηλεύω τα ταξίδια σου! Και τις φωτογραφίες, φυσικά!

Σοφιάννα είπε...

Kαλύτερα...ναι αςελπίσω να βγω έξω γιατί δεν αντέχω μια εβδομάδα κλεισμένη...Βγήκα χθες δηλαδή αλλά χειροτέρεψα....
Σε φιλώ και σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον....