Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

Ναός ΗφαίστουΟ ναός του Ηφαίστου στο Θησείο

Ο ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς που κτίστηκε ανάμεσα στο 450 και 440 π.Χ. αποτελεί πρότυπο δωρικής κλασικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός αποτελείται από σηκό με πρόναο και οπισθόδομο και περιβάλλεται από περιστύλιο με 34 κίονες, από τους οποίους οι έξι ανήκουν στις στενές και οι 13 στις μακριές πλευρές. Ορισμένες κατασκευαστικές ιδιομορφίες συνδέουν την αρχιτεκτονική του Ηφαιστείου με το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η θεματολογία της γλυπτικής διακόσμησης του ναού προέρχεται στην πρόσοψη από τον μυθολογικό κύκλο των άθλων του Ηρακλή και του Θησέα στις μακριές πλευρές. Μια μάχη των Ελλήνων υπό την εποπτεία ενός θεού διακοσμεί τη ζωφόρο του πρόναου, ενώ μια Κενταυρομαχία αποτελεί το θέμα της ζωφόρου του οπισθόδομου.

Στην αρχαιότητα ο ναός πλαισιωνόταν από έναν καλλιτεχνικά σχεδιασμένο κήπο γύρω του. Στο μεγάλου μεγέθους πήλινο δοχείο που ανασκάφηκαν γύρω από τις τρεις πλευρές του ναού είχαν φυτευτεί χαμηλά δέντρα και θάμνοι, γεγονός που αποδεικνύει την αφθονία του νερού στην περιοχή και το ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ακόμη και η σύγχρονη επιλογή των φυτών είναι προσανατολισμένη στην αρχαία βλάστηση.

Το 7ο μ.Χ. αιώνα το Θησείο μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και σ' αυτή τη μετατροπή οφείλεται η τόσο καλή διατήρηση μέχρι σήμερα του αρχαίου μνημείου (ήταν στεγασμένο). Απεναντίας, εκτός από τη θολωτή οροφή του σηκού, τις θύρες στους πλαϊνούς τοίχους και τον οπισθόδομο δεν έχει απομείνει τίποτα από την παλιά εκκλησία. Επειδή στην περίοδο της Τουρκοκρατίας απαγορευόταν η λειτουργία του ναού, με εξαίρεση μόνο την επέτειο της ονομαστικής εορτής του αγίου, οι Αθηναίοι τον αποκαλούσαν "Άγιο Γεώργιο Ακαμάτη

Πηγή:sgtogias.tripod.com/.../thisio.htmlΑπό τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο ναός του Ηφαίστου, η ανατολική πλευρά (πρόναος), ΑθήναΟ Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Ο Ναός αυτός είναι χτισμένος πάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, στο δυτικό μέρος της Αρχαίας Αγοράς, κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση με είσοδο από την Ανατολή. Είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος, εξάστυλος ναός, κτισμένος ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο από πεντελικό μάρμαρο. Έχει 13 κίονες σε κάθε πλευρά μήκους και 6 (συναριθμούμενοι) κατά πλάτος. Ο σηκός του χωρίζεται σε πρόναο, κυρίως ναό και οπισθόδομο.

Ο ναός είχε σχεδιαστεί και πιθανότατα άρχισε να χτίζεται ήδη από το 450 π.Χ., σίγουρα πριν από τον Παρθενώνα. Η σύλληψή του ανήκει στη γενιά των Μαραθωνομάχων και του Κίμωνα και όχι στο οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή. Στα χρόνια που ακολουθούν σημειώνονται αλλαγές στο σχεδιασμό, γύρω στο 445 π.Χ., είναι όμως σε προχωρημένο στάδιο το έργο, αφού τότε ολοκληρώνονται οι μετόπες με τους άθλους του Ηρακλή και τα γλυπτά του ανατολικού αετώματος. Μεταξύ 445-440 π.Χ. φιλοτεχνείται η δυτική ζωφόρος. Ανάμεσα στο 435 και το 430 π.Χ. χρονολογούνται η ανατολική ζωφόρος, το δυτικό αέτωμα και η διαμόρφωση του εσωτερικού με περαιτέρω αλλαγές στο αρχικό σχέδιο. Το 421 π.Χ. τοποθετούνται η σίμη, τα ακρωτήρια και το λατρευτικό σύμπλεγμα του Ηφαίστου και της Αθηνάς, οπότε πρέπει να ολοκληρώνεται και η στέγη του ναού. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 416/5 π.Χ. Ο πιθανότερος λόγος που διάρκεσαν τόσο πολύ οι εργασίες στο ναό του Ηφαίστου είναι ότι με το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή δόθηκε προτεραιότητα στον Παρθενώνα, από το 447 π.Χ., και στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, από το 444 π.Χ.


Ο ναός του Ηφαίστου, Αθήνα, η δυτική πλευρά (οπισθόδομος)Στην ανατολική πρόσοψη του ναού, που βλέπει προς την Αρχαία Αγορά, ο ανάγλυφος διάκοσμος στις μετόπες απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή, ενώ στο αέτωμα παριστάνεται πιθανόν μια Κενταυρομαχία (μάχη του Θησέα και των Λαπιθών εναντίον των Κενταύρων στο Πήλιο). Στην ανατολική ζωφόρο απεικονίζεται άλλη μια σκηνή μάχης. Η ταύτιση του θέματος δεν είναι σίγουρη και οι διάφορες ερμηνείες προτείνουν μάχη του Θησέα και των Παλλαντιδών, μάχη Ελλήνων και Τρώων στο Σκάμανδρο, όπου ο Ήφαιστος βοήθησε τον Αχιλλέα, ή μάχη του Ερεχθέα και του Ευμόλπου. Στη δυτική πλευρά ο γλυπτός διάκοσμος απεικόνιζε την άλωση της Τροίας στο αέτωμα και το κυνήγι του Καλυδωνίου Κάπρου στη ζωφόρο. Οι βόρειες και νότιες μετώπες αποδίδουν επεισόδια από τις περιπέτειες του Θησέα (γουρούνα Κρομμυώνα, Σκίρων, Κερκύων, Περιφήτης, Προκρούστης, Σίνης, ταύρος Μαραθώνα, Μινώταυρος).

Κατά την αρχαιότητα στο εσωτερικό του ναού υπήρχαν χάλκινα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς κατασκευασμένα από τον Αλκαμένη (421 - 415 π.Χ.). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Αγοράς και τον καλύτερα σωζόμενο ναό δωρικού ρυθμού στον Ελλαδικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: