Συνολικές προβολές σελίδας

14 Ιανουαρίου 2015

Μουσείο Διαμαντιών

Μουσείο Διαμαντιών στη Μπρυζ-Βέλγιο










Το Μουσείο των Διαμαντιών της Μπριζ είναι το νεότερο από τα πέντε συνολικά μουσεία διαμαντιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η τέχνη της επεξεργασίας του διαμαντιού άνθησε στη μικρή βελγική πόλη από τον 15ο αιώνα, αποτελώντας έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

Μπριζ - Βελγιο Μια απο τις ομορφοτερες πολεις της Ευρώπης


Μπριζ: Λάδι σε μεσαιωνικό καμβά

Το σκηνικό μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Κι αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς για τη μικρή βελγική πόλη, αλλά και η τελευταία. Ατμόσφαιρα μεσαιωνική, σε ένα περιβάλλον όπου το υδάτινο στοιχείο υπερτερεί

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Βελγίου, στην περιοχή της Φλάνδρας και συγκεκριμένα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας. Γιατί δίνουμε όλα αυτά τα στοιχεία; Για να γνωρίζετε ότι τα Γαλλικά που ξέρατε πρέπει να τα ξεχάσετε. Αλλά και τα Αγγλικά, όσο επιτρέπει η δική μας μικρή εμπειρία, δεν φάνηκαν και πολύ χρήσιμα. Εδώ, μιλούν Φλαμανδικά. Μόνο Φλαμανδικά. Στο Βέλγιο είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ Βαλόνων και Φλαμανδών, η δυσκολία που είχαν μέχρι πρότινος να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά και η δυσκολία που έχουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, παρά τη θεσμοθετημένη ισχύ δύο επίσημων γλωσσών. Ενα παράδειγμα; Μόλις το τρένο, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, πέρασε στη Φλάνδρα σταμάτησαν και οι ανακοινώσεις στα Γαλλικά!

Παραβλέποντας το εμπόδιο της γλώσσας και με λεπτομερέστατο χάρτη ανά χείρας, φτάνουμε στην Μπριζ. Πόλη παραμυθένια με το ιστορικό της κέντρο να κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα της UNESCO μεταξύ των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μεσαιωνικά κτίρια, πύργοι και πυργίσκοι, πριγκίπισσες να κρυφοκοιτάζουν από μέσα, όπως επιβάλλει τουλάχιστον η φαντασία κάνοντας μια μεγάλη βόλτα στην πόλη, και πρίγκιπες, συνεχίζοντας τη σκέψη στο ίδιο μοτίβο, να ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για... ερωτική εξομολόγηση. Σύγχρονοι πρίγκιπες και πριγκίπισσες κι εμείς φτάνουμε στην αποβάθρα Georges Stael (Katelijnestraat 4) για μια μισάωρη βαρκάδα στα κανάλια. Πολύ νερό, ακόμη περισσότερη βλάστηση, γραφικές γέφυρες, παλαιικά σπίτια και ο καλύτερος ίσως τρόπος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Τα κανάλια, άλλωστε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, αλλά και στην ονοματοδοσία της Μπριζ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν «Βενετία του Βορρά». Οι δύο πόλεις, βέβαια, έχουν διαφορετική σχέση με το νερό, δεδομένου ότι η Βενετία βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα, ενώ η Μπριζ σήμερα τουλάχιστον βρίσκεται στην ενδοχώρα του Βελγίου. Η ιστορία βέβαια αποκαλύπτει ότι πέντε αιώνες πριν η υπερχειλισμένη τότε Βόρεια Θάλασσα είχε μετατρέψει την Μπριζ σε... παραθαλάσσια. Τα νερά όμως δεν άργησαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω μοναχά το ποτάμι που δεν άργησε κι αυτό, ανθρώπου θέλοντος, να μετατραπεί στα αναρίθμητα γραφικά κανάλια του σήμερα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα Μπριζ (Brugge) λέγεται ότι προέρχεται από τη λατινική λέξη Rogia και το λατινικό όνομα Reie, που είχε δοθεί στο ποτάμι που διέσχιζε την πόλη, ενώ η σκανδιναβική λέξη Bryggia σήμαινε αγκυροβόλιο.

Πηγή:www.hotel-air.gr/briz.el.aspx


To Μουσείο διαμαντιών της Brugge

Μόνο τέσσερα άλλα Μουσεία Διαμαντιών υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αυτό το καινούργιο είναι και το καλύτερο. Με φωτογραφίες, έργα τέχνης και το «αληθινό πράγμα», αυτό είναι το απόλυτο Μουσείο.

Υπάρχουν μόνο πέντε ακόμη Μουσεία Διαμαντιών σε ολόκληρο τον κόσμο, το νεότερο από τα οποία μόλις άνοιξε τις πόρτες του στην πόλη Μπρυζ, πρωτεύουσα της Δυτικής Φλαμανδίας, στο Βέλγιο.

Παρόλο που η Αμβέρσα μπορεί να είναι το κέντρο διαμαντιών του Βελγίου και το μέρος που έχει συνδεθεί περισσότερο από όλα με την τέχνη κατασκευής και το εμπόριο διαμαντιών, η Μπρυζ είναι εκεί όπου η τέχνη της επεξεργασίας διαμαντιών εφευρέθηκε τον 15ο αιώνα από έναν ντόπιο χρυσοχόο, τον Lodewijk van Berguem. Τώρα αυτό το νέο μουσείο, που είναι αφιερωμένο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με διαμάντια, προσφέρει ένα νέο ορίζοντα σε αυτό τον κόσμο.

Ανάμεσα στα πολλά καταπληκτικά αντικείμενα του μουσείου υπάρχουν θαυμάσιες παλιές φωτογραφίες, αρχαίος εξοπλισμός, σχέδια, και, φυσικά, διαμάντια. Η πρώτη άποψη των επισκεπτών όταν αφήνουν το λόμπι του μουσείου είναι το φανταστικό εργαστήριο του εφευρέτη επεξεργασίας διαμαντιών, του Lodewijk van Berguem, το εσωτερικό του οποίου είναι καλυμμένο με υφάσματα σε βαθύ κόκκινο χρώμα. Υπάρχει ένα αντίγραφο του στέμματος της Margaret του York, το οποίο ήταν χειροποίητο, έγινε εξ ολοκλήρου στην Μπρυζ και δεν το συναντάει κανείς σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Υπάρχει πρωτότυπος μηχανισμός εξορύξεων, ακόμα και εργαλεία εξόρυξης. Έπειτα λίγο πριν την έξοδο, ο επισκέπτης αντικρίζει μια τεράστια έκθεση από χιλιάδες πραγματικά διαμάντια. Εδώ ο επισκέπτης βρίσκει σύγχρονα διαμάντια, μεγάλα και μικρά, όπως επίσης και δείγματα των 20 πιο πολύτιμων διαμαντιών του κόσμου σε αντίγραφα, έγχρωμα διαμάντια, διαμαντένιες πέρλες και διαμάντια σε κοπή fancy.

Κάθε μέρα γίνεται μια επίδειξη επεξεργασίας διαμαντιών, η αφήγηση της οποίας μεταφράζεται σε τέσσερεις γλώσσες, όπου χρησιμοποιούνται εργαλεία από προηγούμενους αιώνες. Αυτές οι επιδείξεις πραγματοποιούνται στο εργαστήριο στο ανακαινισμένο υπόγειο που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Το να περιδιαβαίνει κανείς στο μουσείο αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο και στα μέρη που συνδέονταν με τα διαμάντια, που κυμαίνονται χρονικά από τον 15ο αιώνα στην Μπρυζ έως τον 16ο αιώνα στην Αμβέρσα (όπου η βιομηχανία διαμαντιών αναγεννήθηκε), μέχρι το Άμστερνταμ του 17ου και 18ου αιώνα, την εξόρυξη διαμαντιών στη Ν. Αφρική τον 19ο και 20ο αιώνα, και πίσω στο σήμερα και στις δραστηριότητες τις σχετικές με τα διαμάντια στο Βέλγιο.

Υπάρχει πάντα πλήθος κόσμου γύρω από τον γεωλογικό τομέα του μουσείου, που παρουσιάζει σπάνια δείγματα της μητέρας πέτρας, του kimberlite, από τη Σιβηρία , τη Ν. Αφρική και την Αυστραλία. Εδώ οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς τα διαμάντια προέρχονται από ένα ηφαιστειακό μείγμα, που σχηματίζεται στον πυρήνα της γης, 100 έως 200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, πριν να μεταφερθούν μέσω ηφαιστειακών σωλήνων στην επιφάνειά της

Ενδιαφέρουσες φωτογραφίες εξορύξεων στη Ν. Αφρική διακοσμούν τους τοίχους, όπως επίσης και εκθέσεις και πάνελ που αφορούν στην εργασία κατασκευής διαμαντιών. Ένας μεγάλος τοίχος είναι αφιερωμένος στα Φλαμανδικά κοσμήματα που φιλοτεχνούνταν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα – ένας συνδυασμός λεπτομερειών από πίνακες των Φλαμανδών Μαέστρων Van Eyck και Memling, που παρουσιάζουν πολύτιμους λίθους και πραγματικά κοσμήματα του Μεσαίωνα.

H Μπρυζ από μόνη της είναι το λαμπερό διαμάντι του Βελγικού στέμματος. Μια πόλη τέτοιας απαράμιλλης ομορφιάς, που κάποιος μπορεί να ξεχάσει την πολυπλοκότητα των δρόμων που είναι σκυροστρωμένοι και που έχουν την τάση να κάνουν τους περιπάτους (και το να περπατάς στην Μπρυζ είναι ο μόνος τρόπος για να τη δει κανείς) λίγο πιο δύσκολους. Η παρουσία των τόσο πολλών και ευχάριστων καφέ και σοκολατοπωλείων, ωστόσο, σημαίνει πως είναι σχεδόν υποχρεωτικό να σταματάει κανείς και να δοκιμάζει κάθε μερικές εκατοντάδες γιάρδες, και η Βελγική συνήθεια του να σερβίρουν σοκολάτα με καφέ είναι μεγάλη παρηγοριά, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο καλό για το βάρος μας!

Πηγή:www.glm.gr/index.php?id=331







 





Δεν υπάρχουν σχόλια: