Συνολικές προβολές σελίδας

15 Ιανουαρίου 2015

Αχίλλειο





Το Αχίλλειο καμάρι της Κέρκυρας, δείγμα μιας άλλης ζωής μιας άλλης εποχής....










Αχίλλειο

Το Αχίλλειον είναι ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα ιστορικά αξιοθέατα της Κέρκυρας.
Χτίσθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ της Αυστρο-Ουγγαρίας, που έμεινε γνωστή ως Σίσσυ, το 1890, σαν η καλοκαιρινή της βίλλα στη πολυαγαπημένη της Κέρκυρα.
Ο Κάιζερ Γουλιέλμος ΙΙ της Πρωσσίας αγόρασε το ακίνητο μετά την δολοφονία της Σίσσυς από έναν Ιταλό αναρχικό και το χρησιμοποίησε σαν καλοκαιρινή κατοικία. Σήμερα είναι μουσείο και ιστορικός τόπος.

Η βίλλα είναι στην χερσόνησο Γαρίτσα και έχει θέα το Κανόνι και την Στερεά Ελλάδα.

Η Σίσσυ αφιέρωσε την βίλλα της στον Αχιλλέα, τον Ομηρικό ήρωα του Τρωϊκού πολέμου, τον οποίο θαύμαζε και παρήγγειλε δύο αγάλματα του Αχιλλέα για τον κήπο της: τον Αχιλλέα με στολή μάχης να ατενίζει την Ανατολή και, πίσω του, τον Αχιλλέα θανάσιμα τραυματισμένο στην φτέρνα από το βέλος του Πάρι.

Η βίλλα είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες που περιγράφουν αρχαίες ελληνικές σκηνές και με αρχαία αγάλματα. Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασσικό που περιβάλλεται από ωραιότατους κύπους. Πολλοί βρίσκουν την διακόσμηση και τα έργα τέχνης που υπάρχουν εδώ κακόγουστα ενώ άλλοι τα θεωρούν εντυπωσιακά και αξιόλογα.

Όπως σχεδόν όλα στην τέχνη, είναι θέμα της ευαισθησίας του καθενός.

Πηγή:nylou.com


ΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

Τα Αχίλλειον κτίστηκε από το 1888 μέχρι το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Καρντίλο, για λογαριασμό της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Ελισσάβετ.
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαστούρι, όπου, παλιά, βρισκόταν το αρχοντικό του φιλόσοφου Πέτρου Αρμένη Βραΐλα. Το αρχιτεκτονικό στίλ που βασικά ακολουθεί είναι αυτό της Πομπηίας, υπάρχουν όμως στοιχεία Ιωνικού, Ρωμαϊκού και Αιολικού Ρυθμού. Το ανάκτορο ονομάστηκε Αχίλλειον προς τιμήν του Αχιλλέα, που η αυτοκράτειρα θαύμαζε πολύ. Μετά το θάνατό της το 1898 το ανάκτορο δεν κατοικήθηκε για εννέα χρόνια, μέχρι που, το 1907, αγοράστηκε από τον αυοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο τον Β’. Ο Κάιζερ έκανε μεγάλες αλλαγές και εσωτερικά και εξωτερικά: αφαίρεσε τα δύο αγάλματα του Αχιλλέα, έχτισε ένα κτήριο που το ονόμασε «Ο Οίκος των Ιπποτών» και που στέγαζε την φρουρά του, και ξανασχεδίασε τους κήπους. Κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων, το ανάκτορο στέγαζε ένα νοσοκομείο και το στρατηγείο. Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το παλάτι περιήλθε στο Δημόσιο.
Στο εσωτερικό του, μπορούμε να θαυμάσουμε πίνακες από Ιταλούς και Αυστριακούς ζωγράφους, αλλά οι πιο εντυπωσιακοί είναι οι πίνακες του Άγγελου Γιαλίνα, ενός Κερκυραίου ζωγράφου. Η πιο αξιοσημείωτη τοιχογραφία είναι μία νωπογραφία στην Αίθουσα Υποδοχής: δείχνει τον Αχιλλέα να σέρνει με το άρμα του το νεκρό σώμα του Έκτορα μπροστά στα τείχη της Τροίας. Στα δωμάτια μπορούμε να θαυμάσουμε τα προσωπικά αντικείμενα της Ελισσάβετ και του Γουλιέλμου, έπιπλα, κοσμήματα κλπ. Υπάρχουν επίσης εκτεθειμένα και αγάλματα που παριστάνουν ήρωες από την αρχαία Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία, όπως και προσωπογραφίες και κεραμικά. Η διακόσμηση του καθολικού ναΐσκου που βρίσκεται στο ανάκτορο είναι εντυπωσιακής ομορφιάς.
Διασκορπισμένα ανάμεσα στα στους όμορφα διακοσμημένους κήπους και τα συντριβάνια βρίσκονται τα ωραία αγάλματα των Εννέα Μουσών και αρχαιοελλήνων φιλοσόφων, όπως και ένα μεγάλο άγαλμα του Αχιλλέα, έργο του Γερμανού γλύπτη Γκετς το 1909, παραγγελία του ίδιου του Γουλιέλμου. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι το άγαλμα του «Αχιλλέως θνήσκοντος», έργο του Γερμανού γλύπτη Έρνεστ Γκούσταβ Χέρτερ. Σε ένα άλλο κτήριο στο Αχίλλειον στεγάζονταν οι αμαξηλάτες, οι άμαξες και τα άλογα.

Πηγη:windmillstravel


Η Γέφυρα του Κάιζερ

Η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από τον Κάιζερ Βίλχελμ ΙΙ για να πηγαίνει από το Αχίλλειο στην παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: