Συνολικές προβολές σελίδας

9 Οκτωβρίου 2012

Οδοιπορικό στην Ευρυτανία-Μονή Προυσού


Με βάση το Καρπενήσι ξεκινήσαμε για την ανακάλυψη υπέροχων διαδρομών και εικόνων.
Σεπτέμβρης 2012 με ζέστη πολλή...ευλογημένη!



Πάντα πρώτο και πάντα ιερό το προσκύνημα στη μονή Προυσού































































Μονή Προυσού

Στα πατήματα της Παναγίας
Δέος. Εντυπωσιασμό. Θαυμασμό. Ψυχική ανάταση και γαλήνη. Αυτά νοιώθουμε αντικρίζοντας το εκπληκτικό τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Ελλάδας, η Μονή Προυσού. Δέος, γιατί το τοπίο είναι επιβλητικό, με τα γύρω βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα να ενώνονται σ’ αυτό το σημείο, με το απόκρημνο φαράγγι στα πόδια μας που φτάνει σχεδόν μέχρι το Καρπενήσι, με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές να απλώνονται γύρω μας. Εντυπωσιασμό, για τις αστείρευτες ομορφιές της Ευρυτανικής γης, μιας από τις πιο παρθένες και καθαρές παγκοσμίως. Θαυμασμό, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τις άοκνες προσπάθειες όλων αυτών που εργάστηκαν με πίστη και αφοσίωση, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να δοξάσουν το μεγαλοδύναμο. Ψυχική ανάταση και γαλήνη, γιατί εδώ είναι ο ιδανικός τόπος για να βρεθούμε πιο κοντά στο Θεό και στον εαυτό μας.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε κατά την παράδοση τον 9ο αιώνα, ή κατά άλλη άποψη τον 12ο αιώνα (σύμφωνα με χρονολόγηση των τοιχογραφιών), όταν αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο γνωστός εικονομάχος Θεόφιλος. Η ίδια παράδοση θέλει να έφερε την εικόνα της Παναγίας (που εικάζεται ότι είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά) από την Προύσα, ένας νεαρός μαζί με τον υπηρέτη του, προκειμένου να τη γλιτώσουν από την μανία των εικονομάχων. Η ίδια η εικόνα, μέσα από μία σειρά θαυμάτων, υπέδειξε την περιοχή στην οποία ήθελε η Παναγία να χτιστεί η Μονή. Αυτοί οι δύο ήταν και οι πρώτοι που μόνασαν εδώ, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος. Το πρώτο καθολικό της Μονής καταστράφηκε από φωτιά κατά το 1587, οπότε και χτίστηκε το σημερινό, που θεωρείται το πιο γνωστό στο Καρπενήσι.
Η Μονή Προυσού γνώρισε μέρες δόξας κατά την επανάσταση του 1821, όταν χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο και καταφύγιο από τους αγωνιστές. Εδώ φιλοξενήθηκε και ο αρχιστράτηγος της επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης προκειμένου να αναρρώσει από τη θέρμη που τον ταλαιπωρούσε για αρκετό χρονικό διάστημα. Το όνομα του Καραϊσκάκη συνδέθηκε με τη μονή, καθώς χρηματοδότησε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας, της αφιέρωσε τα αστέρια του στρατηγού και δώρισε τα όπλα του (τα οποία φυλάσσονται σήμερα στο μουσείο της μονής) ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στη χάρη της.
Άλλη σημαντική χρονιά στη μακραίωνη ιστορία της Μονής υπήρξε το 1944, όταν στις 16 Αυγούστου πυρπολήθηκε μεγάλο τμήμα της από το γερμανικό στρατό, επειδή θεωρήθηκε κρησφύγετο ανταρτών, με συνέπεια να καταστραφούν πολλά και σημαντικά κειμήλια, ευτυχώς όμως όχι και η εικόνα της Παναγίας, την οποία είχαν τοποθετήσει σε ειδική κρύπτη οι μοναχοί. Η ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που υπέστη, ξεκίνησε με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1950 και συνεχίστηκε στη δεκαετία του ’70.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Μονής, αξίζει να δείτε το ρολόι που χτισμένο σαν αετοφωλιά στον απέναντι λόφο, προσφέρει πανέμορφη θέα προς το μοναστήρι και το φαράγγι, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων (1754), το κτίριο του Σχολείου Ελληνικών Γραμμάτων (1820) και τους δύο ‘’πύργους του Καραϊσκάκη’’, οχυρωματικά έργα που φρόντιζαν για την ασφάλεια της μονής, οι οποίοι αναπαλαιώθηκαν και έχουν κριθεί διατηρητέοι.
Η Μονή Προυσού γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από το Καρπενήσι αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Αποστάσεις:
Από Καρπενήσι: 32 χλμ
Από χιονοδρομικό κέντρο: 41χλμ

Πηγή:http://karpenisi.touristikosodigos.gr/index.php?page=aksioth/monipr...










Τα «Πατήματα της Παναγίας», αλλά και το εικόνισμά της συναντάει ο επισκέπτης στο μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή Προυσού στο Καρπενήσι.

Πάνω σε κάθετο βράχο έχουν διαμορφωθεί επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος με τη μορφή πατημασιάς, που δείχνουν ακριβώς τα βήματα της Παναγίας, τα ίχνη που άφησε στο δρόμο της για τον Προυσό. Πρόκειται για ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο που όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ερμηνεύσει.

Το σημείο που βρίσκεται μόλις 10 χλμ από το μοναστήρι του Προυσού είναι επισκέψιμο και πλήθος πιστών δεν παραλείπουν να κάνουν μία στάση για να προσκυνήσουν με ευλάβεια και ταπείνωση. Μπρελόκ αυτοκινήτων, κλειδιά και κέρματα είναι μόνο μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα που αφιερώνουν στην Παναγία οι προσκυνητές. Δειλά-δειλά ανάμεσά τους ξεπροβάλλουν κούκλες μικρών παιδιών «εκλιπαρώντας» για την προστασία των νεαρότερων πιστών.
Το «ταξίδι» της θαυματουργής εικόνας

Το 829 μ.Χ., περίοδος της εικονομαχίας, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόφιλος προστάζει να κατέβουν όλες οι βυζαντινές εικόνες και να καούν.
Ένα πλουσιόπαιδο αποφάσισε να σώσει την εικόνα της Παναγίας και τη φυγάδευσε στην Ελλάδα. Ο νέος αποκοιμήθηκε και η εικόνα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.
Έπειτα από μερικά χρόνια, ο νέος ξαναβρήκε την εικόνα σε δύσβατο σημείο της ορεινής Ευρυτανίας, όμως για κακή του τύχη το ιερό κειμήλιο «έκανε φτερά» για δεύτερη φορά.
Η αρχική του σκέψη ότι οι ντόπιοι την έκλεψαν, ξεθώριασε όμως γρήγορα εξαιτίας ενός οράματος.
Ο νέος οραματίστηκε την Παναγία να του λέει πώς διάλεξε αυτό τον τόπο για να «γίνει το Σπίτι της» και εάν ήθελε μπορούσε και ο ίδιος να μείνει κοντά Της. Μαζί με έναν υπηρέτη του έχτισαν τον Οίκο της Παναγίας, στον τόπο που η ίδια τους υπέδειξε. Το σπήλαιο όπου «κρυβόταν» η εικόνα μέχρι να τους φανερωθεί, έγινε αργότερα η Μονή Προυσού, αντλώντας το όνομά της από τη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Προυσιώτισσας», και εκείνοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί. Ήταν πια, ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος.

Το «δώρο» του Καραϊσκάκη στη Μονή

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η Μονή έγινε καταφύγιο για πάρα πολλούς αγωνιστές, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Λάμπρος Κατσαντώνης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Μάλιστα λέγεται ότι ο Γ. Καραϊσκάκης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που του παρείχε η Μονή που είχε σαν αποτέλεσμα και τη γρήγορη ανάρρωσή του από τη θέρμη που τον ταλαιπωρούσε κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα, δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας.
Όπλα του Καραϊσκάκη μπορεί να δει κανείς στο σκευοφυλάκιο της Μονής κάτι που μαρτυρά ότι πέρασε από εκεί.
Η Παναγία «προστατεύει» το σπίτι της

Κατά περιόδους η Μονή γνώρισε πολλές καταστροφές και λεηλασίες, κυρίως από τα τουρκικά και τα γερμανικά στρατεύματα.
Η Παναγία που έβλεπε να καταστρέφεται το σπίτι της από το αβυσσαλέο μίσος των κατακτητών δε μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ένας Γερμανός αξιωματικός επιχείρησε να πυρπολήσει την εκκλησία. Όμως όσες φορές και εάν το προσπάθησε το «αόρατο χέρι» της Παναγίας τον εμπόδιζε, πετώντας τον με δύναμη στο δάπεδο την ώρα που ζητούσε από τους υποτελείς του να μετατρέψουν τα θεμέλια του μοναστηριού σε στάχτη. 
Πηγή:http://www.newsbomb.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: