Συνολικές προβολές σελίδας

16 Νοεμβρίου 2011

Κάστρο Σιγρίου Λέσβος




Πρόκειται για μικρό πέτρινο κάστρο, χτισμένο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χαρακτηριστικό δείγμα της Οθωμανικής τεχνικής. Χτίστηκε το 1757 ή 1767 από τον αντιναύαρχο του Οθωμανικού Στόλου Σουλεϊμάν Πασά, για την προστασία του εμπορικού λιμανιού της περιοχής από την πειρατεία.

Είναι μικρών διαστάσεων, τετράγωνο, με τετράγωνους επίσης οχυρωματικούς πύργους στις τέσσερις γωνίες. Η κεντρική πύλη στα ανατολικά έκλεινε με δίφυλλη θύρα, επενδεδυμένη με σιδηρά ελάσματα. Κοσμείται με οξυκόρυφο τόξο - δείγμα τυπικής Αραβικής αρχιτεκτονικής - κατασκευασμένο από εναλλασσόμενους κόκκινους και λευκούς λίθους. Παρόμοια είναι τα τοξωτά λίθινα ή πλίνθινα υπέρθυρα των κελιών στο εσωτερικό του κάστρου, που χρησιμοποιούντο για την διαμονή της μόνιμης φρουράς.

Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένθετες Τούρκικες επιγραφές και περίτεχνη διακόσμηση, που του προσδίδουν ένα χαρακτήρα Ανατολίτικο. Βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Σιγρίου, με καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο.









4 σχόλια:

Christina είπε...

Δε σε προφθάνω! Τόσες περιπλανήσεις κι εγώ σχεδόν καρφωμένη εδώ...
Κι εκείνο που είπες τις προάλλες- το λιγότερο μόνη- μην το ξαναπείς!
[Με κάποιο τρόπο, όλοι μόνοι,στον μικρόκοσμό του καθείς...]

Σοφιάννα είπε...

Μπα κοινωνικό ον είμαι δεν λέω...και αγαπώ τον άνθρωπο...Όμως εδώ είσαι η παρέα μου, δεν ξέρω,νιώθω γλυκά που παρακολουθείς...προσπαθώ να σκεφτώ καμιά φορά τι θα σου αρέσει...
Θα ξεκαρφωθείς κι εσύ που θα παει...εξ΄άλλου διέκρινα την αγάπη σου για περιπλάνηση σ΄εκείνες τις ταξιδιωτικές σου φωτογραφίες!....που ξέρεις ίσως κάποτε και να βρεθούμε...Φιλιά και καληνύχτες!

Christina είπε...

Του λόγου μου, κάπως αντικοινωνικό, και άγαρμπο, συχνά, πλην όμως αναγνωρίζω,όταν και όπου υπάρχει, τη ζεστασιά,και για τη σκέψη ευχαριστώ...
Κάπου, κάποτε, μπορεί, αν και πλέον μάλλον έχω πειστεί πως, καλύτερα η απόσταση. Αυτή, τουλάχιστον ξέρει πώς, ενός είδους μαγεία να συντηρεί...

Σοφιάννα είπε...

Συμφωνώ...όπως θες αρκεί τα πράγματα να παραμένουν ζεστά και μαγικά όπως λες,,,Αυτό είναι το καλύτερο....Αντίο εκλεπτυσμένο άγαρμπο πλασματάκι!!!!
Φιλιά!