Συνολικές προβολές σελίδας

16 Νοεμβρίου 2011

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στη Μόρια-Λέσβου.



Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της πόλης είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Λέσβου. Το καλύτερα σωζόμενο κομμάτι του, βρίσκεται στην περιοχή της Μόριας, 6 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης και ονομάζεται «καμάρες». Η τοξοστοιχία που σώζεται, είναι μήκους 170 μέτρων και έχει 17 τόξα. Κάθε άνοιγμα υποδιαιρείται σε τρία επάλληλα τόξα που στηρίζονται σε πεσσούς. Κάθε πεσσός έχει επίκρανο με κυμάτιο και άβακα. Οι πεσσοί και οι θολίτες των τόξων κατασκευάστηκαν με λεσβιακό γκρίζο μάρμαρο. Στην τοιχοποιία χρησιμοποιήθηκε το λεγόμενο «έμπλεκτον» σύστημα.
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο εικάζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα. Κατασκευάστηκε για την μεταφορά νερού από τις άφθονες πηγές του λεσβιακού Ολύμπου μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή 26 χιλιομέτρων περίπου. Έχει έντονα κλασικά στοιχεία, γι΄ αυτό και θεωρήθηκε «αδριάνειο». Υπολογίζεται ότι η ποσότητα νερού που προμήθευε την πόλη ήταν 127.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Το μνημείο είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (δεν έχει γίνει ακόμα ανασκαφική έρευνα ενώ γίνονται αναστηλωτικές εργασίες στην κατασκευή).



Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας

Στη Μόρια, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, μπορείτε να θαυμάσετε ένα τμήμα τοξοστοιχίας, του ρωμαϊκού υδραγωγείου μήκους 170 μ., με 17 τόξα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά τεχνικά έργα της Μεσογείου. Κατασκευάσθηκε για τη μεταφορά νερού, από τις πηγές του όρους Όλυμπος μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ.!

Οι εργασίες στερέωσης- αποκατάστασης - αναστήλωσης του ρωμαϊκού υδραγωγείου Μόριας Λέσβου άρχισαν το 1999 και συνεχίζονται έως σήμερα.
Είχαν προηγηθεί εργασίες υποθεμελίωσης του υδραγωγείου ώστε να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΑΑΜ με τη συνεργασία της Κ ΕΠΚΑ.
Το υδραγωγείο της Μόριας αποτελείτο από 3 τοξοστοιχίες. Η άνω τοξοστοιχία η οποία περιλάμβανε τον αγωγό έχει 17 τόξα. Με την καταστροφή του αγωγού κατέπεσαν τα περισσότερα τούβλινα τόξα της, στα δε εναπομείναντα μετά από διάβρωση και αποσάθρωση κονιαμάτων και δόμων επήλθε χαλάρωση της δομής τους. Ορισμένα λίθινα τόξα της μεσαίας τοξοστοιχίας κατέπεσαν ενώ τα εναπομείναντα παρουσιάζουν χαλάρωση της δομής τους.
Σκοπός των εργασιών αποκατάστασης είναι η συνέχεια των τόξων της μεσαίας τοξοστοιχίας και η αύξηση των μηχανικών χαρακτηριστικών των λιθοσωμάτων των πεσσών. Ειδικότερα θα γίνει συμπλήρωση των 5 λίθινων τόξων της μεσαίας τοξοστοιχίας που έχουν καταπέσει και η ανακατασκευή των 4 τόξων που έχουν ολισθήσει τα κλειδιά τους. Η συμπλήρωσή τους θα γίνει από φυσικούς λίθους.
Το 2001 στερεώθηκε η ετοιμορροπία τμημάτων των τόξων και των πεσσών, τα οποία παρουσίαζαν παραμορφώσεις και έγινε μερική ανακατασκευή τους.
Οι εργασίες συνεχίζονται.

Πηγή:geo-s, visitlesvos.gr,Οδυσσέας.




2 σχόλια:

Christina είπε...

Πολύ καλές!
Νά' σαι καλά να ταξιδεύεις...

Σοφιάννα είπε...

Ευχαριστώ πολύ γλυκιά φιλενάς....

Η καλύτερη ευχή...υγεία και ταξίδι!