Συνολικές προβολές σελίδας

8 Νοεμβρίου 2011

Αμφιαράειο Ωρωπού (μέρος 2ο)



Αμφιαράειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο ναός του Αμφιάραου
Το Αμφιαράειο (καθ:Αμφιαράειον) είναι αρχαιολογικός χώρος της Αττικής. Βρίσκεται σε έναν λόφο 6 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά του Ωρωπού, λίγο βορειοδυτικότερα από τον Κάλαμο. Υπήρξε ιερός χώρος και μαντείο αφιερωμένο από τον 5ο αιώνα π.Χ. στον μυθικό ήρωα Αμφιάραο. Στον χώρο λειτουργούσε μαντείο και θεραπευτήριο. Στην περιοχή πραγματοποιούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια, σημαντική γιορτή που διεξαγόταν κάθε πέντε χρόνια προς τιμήν του Αμφιάραου και περιλάμβανε και αθλητικούς αγώνες.



Ο ναός του Αμφιάραου


Πλάνο του αρχαιολογικού χώρου
Ο ναός του Αμφιάραου ήταν ένας εξάστυλος ναός στην πρόσοψη, δωρικού ρυθμού. Οι διαστάσεις του ήταν 28 επί 14 μέτρα. Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε το άγαλμα του Αμφιάραου. Στον ναό υπήρχαν πέντε ομάδες αγαλμάτων που απεικόνιζαν κατά σειρά:
  • Τον Ηρακλή, Τον Δία και τον Απόλλωνα
  • Ήρωες και τις γυναίκες τους
  • Την Εστία τον Ερμή και τον Αμφιάραο
  • Την Αφροδίτη, τον Πάνα, Την Ιασώ και την Αθηνά
  • Τις νύμφες και τις ποτάμιες θεότητες του Αχελώου και Κηφισόυ



Υπόλοιπος αρχαιολογικός χώρος


Το αρχαίο θεατρο
Σημαντικό κτίσμα του αρχαιολογικού χώρου είναι το αρχαίο θέατρο. Κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Ήταν πέτρινο με ξύλινα καθίσματα. Είχε χωρητικότητα πάνω από 300 θέσεις και σώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση μόνο η σκηνή.
Μπροστά από την σκηνή του θεάτρου βρίσκεται η μεγάλη στοά, πλάτους 11 και μήκους 110 μέτρων με 39 συνολικά δωρικούς κίονες. Υπήρχαν ξεχωριστά μπάνια στις δύο άκρες της στοάς για τους άντρες και τις γυναίκες. Κοντά στον ναό υπήρχε μαρμάρινη κλεψύδρα (υδραυλικό ρολόι), που αποτελεί σπάνιο αρχαιολογικό δείγμα.















Δείτε κι εδώ...

2 σχόλια:

Christina είπε...

Ωραία κάδρα! Και ατμόσφαιρα ωραία!
Άντε, ξανά, με το καλό, και ξανά ευχαριστώ!

Σοφιάννα είπε...

Εγώ σ΄ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ φιλενάς!
Καληνύχτες!